Novosti
POČELO UKLJUČIVANJE

Hrvati u srpskim institucijama
Objavljeno 24. studenog, 2020.

Dva su predstavnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) dobila pozicije u tijelima Autonomne pokrajine Vojvodine, a u ponedjeljak je najavljeno kako se pregovara i o mjestima u više vojvođanskih lokalnih samouprava.


Jedan od dvojice predstavnika DSHV-a, Goran Kaurić, imenovan je sredinom studenoga za zamjenika pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, u sklopu dogovora o uključivanja političkih predstavnika hrvatske zajednice u izvršnu vlast i državna tijela Srbije. "Čim uvjeti to dopuste, planiram obići sve ustanove i udruge hrvatske zajednice, i na terenu se upoznati s problemima s kojima se susreću u svome radu, i dati im sugestije što treba popraviti kako bi im se olakšao rad. Nastojat ću im olakšati i pristup informacijama koje su bitne za rad udruga i institucija u području kulture i informiranja", izjavio u povodu toga Kaurić, koji je i predsjednik DSHV-a za Banat te predsjednik Zaklade "Spomen dom bana Josip Jelačića" u Petrovaradinu.


Osim njega mjesto u pokrajinskoj administraciji, a na poziciji pomoćnika tajnika za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, imenovan je inženjer poljoprivrede i bivši predsjednik Mladeži DSHV-a Mladen Petreš. Neki beogradski mediji objavili su da će i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov biti imenovan za državnoga tajnika u ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Jedini koji je u povodu toga reagirao bio je Savez bačkih Bunjevaca, koji okuplja Bunjevce nehrvate, navodeći da bi to bio "vrhunac licemjerja prema bunjevačkoj nacionalnoj manjini u Srbiji". Prema njihovu mišljenju sporno bi bilo da poziciju državnog tajnika dobije "čovjek koji je svoju političku karijeru izgradio i gradi, na osporavanju autohtonosti Bunjevaca, tvrdeći da Bunjevci ne postoje, nego da su Bunjevci Hrvati, nazivajući i sebe samog bunjevačkim Hrvatom“. U DSHV-u, navode medija, kritike oponenata, kao ni pregovore za pozicije na drugim razinama vlasti u Srbiji, nisu željeli komentirati.H

Možda ste propustili...

PET PREMINULIH U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

U OBŽ 12 novopozitivnih, počinje drugi ciklus cijepljenja

DR. ŽELJKA PERIĆ SEKULIĆ O NAGRADI HLK-a

Ministar može biti ponosan jer ima prave elitne postrojbe

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Novooboljelih 41, tri su osobe preminule

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VLADA DOPUSTILA PRODAJU HRVATSKIM AUTOCESTAMA

Dravski pijesak prodan za gradnju ceste kroz Baranju

2

PREMINULA JEDNA COVID POZITIVNA OSOBA

U zadnja 24 sata 35 novopozitivnih osoba u OBŽ

3

IZ BANOVINE U SLAVONIJU

Petrinjke: Kuća će se obnoviti, važno je sačuvati život