Osijek
NOV NAČIN LIJEČENJA MOŽDANOG UDARA

Kroz preponu stižu do
ugruška u žili mozga
Objavljeno 24. studenog, 2020.
Postupak se može obaviti ako je riječ o trombu u velikim krvnim žilama i ako pacijent stigne u roku od šest sati od udara

Proteklog je vikenda KBC Osijek postao peti bolnički centar u Hrvatskoj u kojem se obavlja mehanička trombektomija, odnosno uklanjanje ugrušaka u velikim žilama mozga u pacijenata s dijagnozom moždanog udara. Taj je postupak obavio tim intervencijskih radiologa KBC-a Osijek, koji su činili prim. dr. sc. Gordan Šarić, doc.dr.sc. Tajana Turk i dr. Vjekoslav Kopačin, a sve uz asistenciju prof. dr. sc. Marka Radoša i njegova tima iz KBC-a Zagreb.

O kakvom je postupku zapravo riječ i tko je idealan kandidat za takvu vrstu liječenja moždanog udara, objasnio nam je dr. sc. Mihael Mišir, voditelj Odjela za intenzivno neurološko liječenje s jedinicom za liječenje moždanog udara pri Klinici za neurologiju osječke bolnice.

- Ovo je postupak koji se postupno uvodi u hrvatske bolnice i do sada je uveden u KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, KBC Split i KBC Rijeka. Preduvjet je za to bio upravo osnivanje Odjela za intenzivno neurološko liječenje i radiološka sala za neurointervencije, kao i sastavljanje educiranih timova koje čine neurolog, koji procjenjuje tko je pogodan za tu vrstu zahvata, te anesteziolog i radiolog, koji ju onda obavljaju. Bitno je i da znamo o kojoj se vrsti moždanog udara radi i kada se on dogodio jer se ova vrsta zahvata može obaviti u roku od nekih šest sati od samog udara, a poslije je nastala šteta na mozgu već prevelika i teško da možete pomoći. U ovom smo slučaju imali 55-godišnju pacijenticu koja se javila ekipi hitne pomoći u vrlo kratkom vremenu od početka simptoma i koja je imala ugrušak u velikoj žili mozga, a kojemu se moglo pristupiti na ovaj način. Recimo i kako je pacijentica pri dolasku imala oduzetost cijele polovine tijela, a sada se dobro oporavlja i imat će samo lakše posljedice moždanog udara, koje će s vremenom ići nabolje - naglašava dr. sc. Mišir.

Na Klinici za neurologiju objašnjavaju i kako ovaj postupak zapravo izgleda. Naime, kroz preponu se mobilnom cjevčicom ulazi u velike krvne žile te odlazi sve do žile u mozgu koja je začepljena, odnosno gdje se nalazi tromb. Operater cijeli postupak prati na RTG ekranu, a kada se stigne do ugruška, uklanja ga se ili aspiracijom, odnosno usisavanjem, ili s pomoću stenta. Takav pacijent, naravno, prethodno mora obaviti CT snimanje, kako bi se znalo gdje se ugrušak nalazi i hoće li uopće moći biti uklonjen ovim putem.

Ovaj je postupak to bolji od intervenske trombolize što ona nije mogla u cijelosti otopiti ugruške koji su stari i tvrdi, kao ni one u velikim žilama.

Inače, u osječkoj bolnici naglašavaju kako kao regionalni centar planiraju pokriti područje od pet slavonskih županija i devet bolnica te tako stanovnicima istočne Hrvatske pružiti ovu vrhunsku uslugu. Recimo kako je prva pacijentica stigla s područja Slavonskog Broda, a u KBC-u Osijek naglašavaju kako su iznimno zahvalni slavonskobrodskim neurolozima na izvrsnoj pripremi pacijentice za ovaj postupak.

Nefreteta Z. Eberhard
Prepoznajte moždani udar i zovite hitnu!
U KBC-u Osijek objašnjavaju kako je najvažnije na vrijeme prepoznati znakove moždanog udara.

- Samo ako stignete na vrijeme, možemo vam pomoći. Znakovi moždanog udara su slabost ili utrnulost polovine tijela, nagla smetnja govora, smetnja vidnog polja, smetnje u ravnoteži ili poremećaj svijesti. To znači da vam je mozak ostao bez kisika jer se događa infarkt mozga. Ovaj infarkt možda ne boli, ali je jednako opasan kao i infarkt srca i bitno je odmah nazvati hitnu pomoć, kako bi što prije stigla do vas i nama javila da se pripremimo na proceduru - naglašava dr. sc. Mišir.
Možda ste propustili...

NA HITNOJ ZA SADA BEZ “ŽRTAVA” SNIJEGA

Prvi dan prošao bez ozlijeđenih

OBNOVA ZAPUŠTENOG VOJNOG PROSTORA

Centar za posjetitelje Tvrđa dobiva obrise

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON LEDENOG VALA OPASNOST OD ZATOPLJENJA

Dr. Baraban: Kroničari, primirite se kod kuće i držite se rutine

2

TRG ANTE STARČEVIĆA VEĆ NEKO VRIJEME S KREZUBOM JAVNOM RASVJETOM

Središnji gradski trg u
(polu)mraku, gradska
uprava za to zna od ljeta!?

3

OBNOVA ZAPUŠTENOG VOJNOG PROSTORA

Centar za posjetitelje Tvrđa dobiva obrise