Regija
BARANJCE ZAINTRIGIRALA DOBRA VIJEST

Na “Adici” samo sanacija krova
Objavljeno 24. studenog, 2020.
Krajem 18. stoljeća na mjestu “Adice” nalazio se hotel ugledne obitelji Lang

BELI MANASTIR - Vijest da su jučer trebali početi radovi na zgradi nekadašnjeg hotela, poslije restorana, "Adica", smještenog kod belomanastirskog željezničkog i autobusnog kolodvora, zaintrigirala je brojne stanovnike jedinog baranjskog grada, ali i cijele regije između Dunava, Drave i Mađarske.

Posebice se to odnosi na one starije, koji se sa sjetom prisjećaju nekada kultnog mjesta. Doduše, među živima više nema onih koji bi mogli prepričavati priču s kraja 18. stoljeća, kada je ugledna belomanastirska obitelj Lang na tom mjestu otvorila hotel. Sudeći prema fotografijama iz tog vremena, u njemu je bilo prilično živo. Tradicija hotelijerstva u "Adici" nastavila se i nakon Drugog svjetskog rata. Bilo je tamo desetak soba, prostrana dvorana i velika ljetna terasa sa stoljetnom hladovinom, za što bi se, pak, svjedoka moglo naći.

Poslije je "Adica" postala vlasništvo istoimenog belomanastirskog ugostiteljskog poduzeća, nakon čijeg je stečaja (nekoliko godina nakon mirne reintegracije) završila u vlasništvu tamošnjeg privatnog poduzetnika. On ju je "utopio" tvrtki Finagra, koja je u to vrijeme, po nalogu države, otkupljivala pšenicu iz cijele države. Od Finagre ju je, vjerojatno zbog dugova, preuzela banka Hypo Alpe Adria, a, kako nam je tih godina izjavio voditelj prodaje osječkog Hypo Alpe Adria Consultinga, zainteresiranih kupaca jest bilo, ali ih je većina nakon određenog vremena odustala od kupnje. Sudeći prema izvatku iz zemljišne knjige, aktualni vlasnik čestice veličine 1640 četvornih metara, na kojoj je šest zgrada, zagrebačka je grupa Allegheny Financial, na čijim web-stranicama stoji kako su lider na hrvatskom tržištu ulaganja u velike nekretninske projekte te kako im je fokus poslovanja razvoj i ulaganje u projekte na pomno odabranim lokacijama…

O "Adici" su svojedobno razmišljali i gradski čelnici. Govora je, između ostaloga, bilo čak i o prenamjeni u đački dom, ali je sve ostalo samo na glasnom razmišljanju i željama za očuvanje nečega što ima određenu povijesnu vrijednost. Ali samo povijesno-sentimentalnu, jer građevinsku, tvrdi struka, nema gotovo nikakvu, potencijalna ulaganja u obnovu višestruko premašuju vrijednost zgrade. Osim toga, upozoravaju, nalazi se na međunarodnom željezničkom koridoru, a ta činjenica krije brojna ograničenja. Nisu nam poznati planovi trenutačnog vlasnika zgrade, ali spomenuta činjenica sasvim dovoljno govori. Vratimo se, stoga, početku naše priče i najavi radova na "Adici". Kako saznajemo, radovi su trebali početi jučer, ali su zbog tehničkih razloga odgođeni za idući ponedjeljak.

Svi oni koji su pomislili da će se s "Adicom" ipak nešto događati, razočarat će se kada pročitaju kako se planirani radovi odnose samo na djelomičnu sanaciju krovišta sada poluruševne zgrade s velikom terasom, na čijim ulaznim vratima stoji natpis - "Privatan posjed, ulaz na vlastitu odgovornost".
Ivica Getto

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike