Kultura
HNK ZAGREB OPROSTIO SE OD SVOG PRVAKA

Nadarević će vječno ostati u našem sjećanju. Zbogom!
Objavljeno 23. studenog, 2020.
Hrvatsko narodno kazalište njegovim je odlaskom izgubilo svog dugogodišnjeg virtuoza

Zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište oprostilo se od nacionalnog prvaka te kuće i jednog od najvećih kazališnih, televizijskih i filmskih glumaca Mustafe Nadarevića.

- Iako je bio jedan od najnadarenijih studenata, njegova se kazališna karijera razvijala postupno, sve do grandioznih kreacija po kojima će ga pamtiti mnogi naraštaji. Na pozornici je odigrao više od 150 različitih uloga, većinom na svojoj matičnoj sceni HNK-a u Zagrebu, a surađivao je i s HNK-om Ivan Pl. Zajc iz Rijeke, HNK-om u Splitu i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Prva glavna uloga u matičnoj kući bila je naslovna u "Lorenzacciu" Alfreda de Musseta, a ulogom Pometa u slavnoj inscenaciji "Dunda Maroja" Marina Držića 1981. osvojio je kritiku i publiku, neponovljivo odigravši lik snalažljivog sluge i dobivši brojne nagrade za svoju mitsku ulogu. Od tada je na sceni HNK-a u Zagrebu igrao glavne uloge, postavši jedan od najboljih kazališnih umjetnika u povijesti hrvatskoga glumišta. Od brojnih sjajnih glumačkih kreacija posebno se ističu uloge u predstavama: "Cyrano de Bergerac", "Ostavka", "Smrt trgovačkog putnika", "Očevi i sinovi", "Glorija" i "Hasanaginica", kojoj je bio i autor i redatelj. Za sve te uloge dobio je brojne nagrade i priznanja te je tako postao jedan od najnagrađivanijih glumaca uopće. (...) Osim u kazalištu Mustafa Nadarević je zadužio i film i televiziju svojim ulogama (glumio je u više od 60 serija i filmova), a duboki trag ostavile su i njegove rijetke, ali izuzetno kvalitetne i popularne režije kao što su predstave "Let iznad kukavičjeg gnijezda", "Balkanski špijun", "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" i "Hasanaginica". Svaka od tih predstava bila je izvedena više od 100 puta, oduševljavajući publiku diljem Hrvatske i regije. Marljivost, perfekcionizam, posvećenost glumačkom zanimanju, hrabrost, nekonvencionalnost, intelekt i duhovitost, uz sjajnu dikciju i nevjerojatnu fizičku spretnost, samo su neke od odlika velikog umjetnika koji nas je danas napustio. HNK je njegovim odlaskom izgubilo svog dugogodišnjeg virtuoza, čijem smo se umijeću smijali i plakali u mraku gledališta. Opraštamo se od dragog Mustafe njegovim riječima: Umjetnost življenja i glume su vrlo bliske, s tim da je gluma bolja jer na sceni možeš umrijeti mnogo puta i ostati živ. Nažalost, život je netalentirani glumac. Kad nas jednom netko napusti, onda je to zauvijek. Ostaje samo umijeće preživljavanja i sjećanja. Mustafa Nadarević će vječno ostati u našem sjećanju. Zbogom - stoji, između ostalog, u priopćenju HNK-a Zagreb.

Tanja Kvorka
MINISTRICA OBULJEN KORŽINEK: OSTAVIO JE DUBOKU PRAZNINU U KULTURNOJ JAVNOSTI
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je sućut u povodu odlaska Mustafe Nadarevića. “Brojne generacije poštovatelja pamtit će ga po različitim ostvarenjima - dramskim, filmskim i televizijskim - ali prije svega kao umjetnika jedinstvene energije i snažnog izraza koji je u pravom smislu riječi živio svoj životni poziv. Smrt Mustafe Nadarevića, legendarne figure hrvatskoga glumišta, najsnažnije pogađa njegovu obitelj i prijatelje, ali njegov odlazak bolno doživljava i cijela hrvatska kulturna javnost, u kojoj ostavlja duboku prazninu. Nadarević je svojim djelovanjem obilježio čitavo jedno kazališno doba te je svoj zavidni glumački talent ostvario u širokom dijapazonu kazališnih, filmskih i televizijskih uloga, a ostat će upamćen u domaćem i stranom repertoaru po vrhunskim interpretacijama klasičnih dramskih rola. No izniman glumački dar omogućio mu je da podjednako uspješno interpretira uloge i u filmskom i televizijskom mediju. Fascinira virtuoznost kojom se kretao kroz različite dramske žanrove, lakoća kojom je uspješno ostvarivao uloge različitih dramskih predznaka i autentičnost glumačkog izričaja koja je svakoj njegovoj interpretaciji davala životnost i uvjerljivost. Za svoja iznimna ostvarenja Mustafa Nadarević nagrađen je brojnim priznanjima, među ostalim i Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo”, kaže se u sućuti ministrice kulture i medija. (H)
Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike