Novosti
ZVONIMIR FRKA-PETEŠIĆ U NEDJELJOM U 2

Nismo u mogućnosti izdržati zatvaranje
Objavljeno 22. studenog, 2020.
Gost HRT-ove emisije Nedjeljom u 2 bio je predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić.

Objasnio je što je mislio kad je rekao da nam u borbi protiv pandemije nijedna mjera neće pomoći ako se svatko pojedinačno ne počne odgovorno ponašati.

- Virus se širi na tri moguća načina. Fizičkim kontaktom, od čega se branimo fizičkom distancom. Drugi je način kapljični prijenos, od čega se štitimo maskama i također fizičkim odmakom. Treći način je aerosol - to su puno manje kapljice koje prolaze kroz masku i maska nas od toga djelomično štiti te otvoreni prozori i prozračivanje prostora. Te tri stvari ne može nijedna mjera države osigurati ako se na razini svakog od nas, pojedinačno, ne budemo toga pridržavali - istaknuo je.

- Jako je važno da ljudi shvate da je ovo zajednička borba i mjera koje će donijeti država i osobne odgovornosti. Najlakše je državi donijeti "lockdown", sve zatvoriti, zadužiti se i onda deset godina da svi to otplaćujemo s vrlo umjerenim učinkom, ako se pritom mi pojedinci ne budemo odgovorno ponašali. Zbog toga kažem da je jako važno balansirati jer ovo nije sprint.

- Ovo je maraton, treba preživjeti. Treba smanjiti broj zaraženih i preminulih do proljeća, a ne do mjesec dana. Mi nismo u mogućnosti, psihološki, kao društvo, a i gospodarski, a to je važno jer se zdravstveni sustav ne može održati ako nema gospodarstva koje ga financira. Dakle, ne možemo preživjeti šest mjeseci zatvoreni - istaknuo je.V.T.
Možda ste propustili...

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”