Crna kronika
OČEVID TRAGEDIJE KOD JASTREBARSKOG

Kriv za smrt četiriju osoba jer se vozio zaustavnim trakom
Objavljeno 22. studenog, 2020.
Poginulo je troje radnika koji su ostali u kombiju u kvaru, a 51-godišnjaka je udario odbačeni kombi te pregazio šleper

Tragičnu prometnu nesreću u kojoj su u subotu ujutro na autocesti kod Jastrebarskog poginule četiri osobe, a pet ih je ozlijeđeno, skrivio je vozač šlepera. Očevid je pokazao kako je 54-godišnjak, zbog još neutvrđenih razloga, skrenuo šleperom u zaustavni prometni trak, gdje se izravno zabio u kombi, koji je bio zaustavljen zbog kvara.


PU zagrebačka izvijestila je kako se šleper čakovečkih registracija kretao prema Karlovcu te da se dolaskom do 19. kilometra autoceste A1 kretao većim dijelom po zaustavnom prometnom traku. Zbog toga je šleper prednjim desnim dijelom naletio na stražnji lijevi dio kombija kutinskih registracija, koji je bio zaustavljen zbog kvara, s uključena sva četiri pokazivača smjera. Desni kotači kombija bili su na travi, a samo lijevi na zaustavnom traku.

Dva puta pregažen

Kombi je od siline udara odbačen prema naprijed, gdje je udario u 51-godišnjaka koji se nalazio ispred prednjeg dijela kombija. Nakon toga dolazi do prevrtanja kombija na travi, a nesretni 51-godišnjak je završio i pod šleperom, koji se pri slijetanju prevrnuo na bok. Osim 51-godišnjaka, život su izgubile i dvije putnice stare 50 i 31 godinu te 69-godišnjak koji su se nalazili u kombiju. Nadalje, "64-godišnji putnik je teško ozlijeđen, liječnička pomoć pružena mu je u KBC-u Zagreb. Lakše je ozlijeđen 54-godišnji vozač šlepera i 29-godišnji putnik iz kombija, a liječnička pomoć pružena im je u KBC-u Sestre milosrdnice. Lakše je ozlijeđeno još dvoje putnika u dobi od 26 i 29 godina iz kombija, a liječnička pomoć pružena im je u KB-u Sveti Duh", doznajemo iz policije. Lakše ozlijeđeni 29-godišnjak na kraju je prebačen u KB Dubrava jer je bio pozitivan na koronavirus.


Protiv vozača šlepera će se, nakon otpuštanja iz bolnice, provesti kriminalističko istraživanje zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće sa smrtnim posljedicama.


Gotovo identična prometna nesreća, koju je opet izazvao vozač šlepera, zbila se 9. rujna na autocesti A3 kod odmorišta Ježevo, a u kojoj su poginula dva vozača. Vozač kamiona crnogorskih registracija u jednom je trenutku iz svojeg traka skrenuo na zaustavni prometni trak i kabinom svog kamiona snažno se zabio u stražnji lijevi dio prikolice zaustavljenog kamiona turskih registracija čiji je vozač mijenjao gumu. Od siline sudara zapalila su se oba kamiona te je kamion zajedno s prikolicom odbačen prema naprijed, gdje je prednjim dijelom naletio na stražnji dio prikolice također turskog kamiona, čiji je vozač stao da pomogne sunarodnjaku koji je mijenjao gumu. Sa sva tri kamiona rasuo se teret, a jedna rola bala papira pala je na prednji dio automobila BiH registracija. Vozač je izišao neozlijeđen. Na rasute materijale naletio je i auto bjelovarskih registracija, koji se nakon zaustavljanja zapalio. U nesreći su smrtno stradali državljanin Crne Gore i Turske.
Tragedija kod Novske

Dvije 14-godišnje djevojčice i 26-godišnjakinja smrtno su stradale kada je početkom lipnja 2019., na parkiralištu odmorišta Novska na autocesti A3, na njih naletio 60-godišnji vozač tegljača. Djevojčice iz Erduta poginule su na mjestu nesreće, a 26-godišnjakinja je, zbog teških ozljeda, preminula u bolnici pet tjedana nakon nesreće.

Istraga je pokazala kako je vozač šlepera bio umoran i pod utjecajem lijeka Normabel, koji je dobio nekoliko sati ranije u blizini Županje. Iako je brzina na odmorištu ograničena na 40 kilometara na sat, šleper se kretao 89 km/h. Prvo je desnim dijelom okrznuo lijevi retrovizor kamiončića Hrvatskih autocesta, koji se na odmorištu kretao ispred njega. Šleper je potom prošao pokraj benzinske postaje i odmorišta te, prešavši preko uzdignutog otoka na kojem se nalazi pumpa za zrak, lijevim kotačima naletio na bankinu, nakon čega dolazi do naleta na dvije djevojke koje su odbačene, a potom i na djevojčice koje je šleper pregazio.


Sandra Lacić
JOŠ TROJE POGINULIH U SUBOTU
U subotu su još tri osobe smrtno stradale u prometnim nesrećama na hrvatskim prometnicama. Crni niz započeo je u 3.25 sati u Brelima kada je 26-godišnjak autom sletio s ceste i zabio se u zid. Poginuo je 23-godišnji suvozač, a vozač je s teškim ozljedama prevezen u splitsku bolnicu. Još dvije osobe poginule su, oko 23 sata u sudaru dvaju automobila na otoku Krku, na izlazu iz Krka prema Malinskoj. U jednom automobilu poginule su dvije osobe, a u drugom su automobilu tri osobe ozlijeđene. Nakon sudara jedan od automobila se i zapalio. Čekaju se rezultati očevida, pa će biti poznat uzrok i ove tragedije.
NASTRADALI RADNICI
U uništenom kombiju na autocesti A1 kod Jastrebarskog bili su radnici koji su tog jutra krenuli prema Karlovcu, gdje su u jednoj šumi trebali saditi hrast lužnjak. Kako doznajemo, na kombiju je tijekom vožnje došlo do pucanja remena nakon čega je vozač zaustavio kombi sa strane
Istraga protiv vozača šlepera krenut će nakon njegova izlaska iz bolnice
Možda ste propustili...

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

Najčitanije iz rubrike