Osijek
ODLUKA ZAKLADE “ZLATKO CRNIĆ”

Čak petero stipendista s Pravnog fakulteta Osijek
Objavljeno 23. studenog, 2020.
Petero studenata Pravnog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku dobitnici su stipendije koju najboljim studentima prava dodjeljuje Zaklada "Zlatko Crnić". Stipendisti su Matko Guštin, Tena Konjević, Iskra Jukić, Anja Škalic i Alen Landup, povrđuje dekan Pravnog fakulteta, doc. dr. sc. Tunjica Petrašević.

Ono što dodatno potvrđuje ovaj individualni uspjeh osječkih studenata prava, ali i Pravnog fakulteta kao institucije koja se odlikuje znanstvenom izvrsnošću, jest činjenica da se svih petero osječkih sveučilištaraca nalazi na samom vrhu popisa od samo 11 nagrađenih. Prema pravilima Zaklade, svake se godine nagrađuje desetero studenata, ali se ovaj put dogodilo da su se na posljednjem mjestu našla imena dvoje studenata s istim brojem bodova zbog čega je nagrađeno njih 11.

- Uglavnom je riječ o studentima 4. ili 5. godine integriranog preddiplomskog i diplomskog studija prava. Zaklada "Zlatko Crnić" raspisala je natječaj na koji su se javili studenti s četiriju pravnih fakulteta u Hrvatskoj. Ove se godine javilo 27 kandidata od kojih je njih 16 bilo s Pravnog fakulteta u Zagrebu, sedmero s Pravnog fakulteta u Osijeku, jedan s Pravnog fakulteta u Splitu i troje s Pravnog fakulteta u Rijeci. Nagrađeno ih je 11, a među njima je naših petero studenata, na što smo jako ponosni. Vrednovao se prosjek ocjena, ali i dodatne aktivnosti poput objave znanstvenog ili stručnog rada, sudjelovanja na studentskim natjecanjima i slično. Visina stipendije iznosi 1400 kuna mjesečno i isplaćuje se kroz deset mjeseci tijekom akademske godine - rekao nam je Petrašević.

Ugledni hrvatski pravnik Zlatko Crnić bio je predsjednik Vrhovnog suda u trenutku kada je u rujnu 1992. tragično stradao u prometnoj nesreći. Zaklada koja nosi njegovo ime osnovana je 1997. Jedan od njezinih glavnih ciljeva je poticanje i potpomaganje vrsnih mladih studenata prava i pravnika.
D. Celing
Najčitanije iz rubrike