Svijet
U KRIPTI HRAMA SVETOG SAVE U BEOGRADU

Pokopan srpski patrijarh Irinej
Objavljeno 22. studenog, 2020.
Poglavar Srpske pravoslavne Crkve, patrijarh Irinej u nedjelju je pokopan u kripti hrama svetog Save u Beogradu, gdje je u 9 sati započela liturgija koju je predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Procesiji u najvećem hramu SPC-a nazočio je državni vrh Srbije, čelnici Republike Srpske, predstavnici vjerskih zajednica i konfesija, a ispred hrama okupljeno je mnoštvo vjernika i poštovatelja patrijarha Irineja koji su do početka liturgije mimohodom odali počast srpskom patrijarhu čije je tijelo izloženo pod staklenim poklopcem. Od patrijarha su se oprostili i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Irinej je preminuo od posljedica infekcije koronavirusom u petak ujutro u COVID bolnici u Beogradu. Patrijarh Irinej 1. studenoga je u Podgorici predvodio misu na pogrebu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, preminulog od COVID-19, a četiri dana poslije primljen je na liječenje. Vjernici i poštovatelji u subotu i tijekom noći mimohodom su odavali počast poglavaru srpske Crkve ljubeći stakleni pokrov, iako je arhijerejski Sinod pozvao vjernike da se tijekom ispraćaja patrijarha Irineja pridržavaju epidemioloških mjera. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana