Svijet
INZKO NAJAVIO ZAKON O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA U SREBRENICI

Slijedi jače angažiranje Zapada u BiH, moguće je i nametanje zakona
Objavljeno 23. studenog, 2020.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko ustvrdio je kako nakon izbora Joea Bidena za novog predsjednika slijedi razdoblje jačeg angažiranja u BiH, a najavio je kako bi jedan od prvih koraka u tom smjeru moglo biti nametanje zakona kojim će se zabraniti nijekanje genocida u Srebrenici.

"Siguran sam da će doći do novog jačeg angažmana međunarodne zajednice s Bidenom, a vidim i veći interes Njemačke za to", kazao je Inzko u intervjuu za televiziju Al Jazeera Balkan.

Inzko je istaknuo kako je uvjeren da su i druge važne zapadne zemlje, poput Francuske, spremne poduprijeti snažnije angažiranje u BiH jer se u proteklih desetak godina pokazalo da domaći političari nisu u stanju obaviti ono što je međunarodna zajednica od njih očekivala. Međunarodna zajednica okončala je prvu fazu svog djelovanja kada je reforme u BiH poticala nametanjem odluka i zakona te smjenom dužnosnika koji su bili označeni smetnjom provedbi Daytonskog sporazuma. U drugoj fazi međunarodna zajednica je odustala od takvih intervencija očekujući od lokalnih političara da provode reforme.

"Sada treba otvoriti treću fazu u kojoj ćemo kombinirati iskustva iz prve dvije faze", kazao je Inzko. Potvrdio je kako i on zna za prijedloge da u BiH za visokog predstavnika dođe nova osoba koja bi, prema svemu sudeći, mogla biti iz Kanade, ali je istaknuo kako uopće nije bitno tko će to biti jer je važno jedino to da će Ured visokog predstavnika (OHR) nastaviti djelovati sve dok se stanje u BiH u cijelosti ne stabilizira. Zahtjevi za zatvaranje Ureda kakve ističe Rusija i na kojima snažno inzistiraju iz Republike Srpske, nemaju nikakvog izgleda da budu prihvaćeni, rekao je.

Rekao je i da je spreman iskoristiti ovlasti koje mu stoje na raspolaganju da nametne zakon kojim bi se zabranilo negiranje genocida u BiH što su ga nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba i što je činjenica koju su potvrdili i Međunarodni sud pravde (ICJ) kao i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"Da budemo jasni, ja sam potpuno spreman (nametnuti zakon)", kazao je Inzko.

Inzko je dodao kako bi u njegovoj Austriji bilo nezamislivo da netko danas niječe holokaust podsjećajući kako se zbog toga tamo ide u zatvor.

Sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik gotovo je istodobno u intervjuu sarajevskoj komercijalnoj televiziji Face kazao kako "Srbi nikada neće priznati genocid u Srebrenici". H
Milorad Dodik je u intervjuu televiziji Face kazao kako “Srbi nikada neće priznati genocid u Srebrenici”
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana