Regija
GRADSKO VIJEĆE ODOBRILO KREDIT

I vatrogasni je dom u Bistrincima u obnovi
Objavljeno 23. studenog, 2020.
BISTRINCI

Nakon što je posljednjih nekoliko godina u Belišću i prigradskim naseljima temeljito obnovljena i rekonstruirana velika većina vatrogasnih, društvenih i drugih domova, počela je i obnova vatrogasnog i društvenog doma u Bistrincima.

"Grad Belišće ušao je u projekt rekonstrukcije i obnove zgrade vatrogasnog i društvenog doma u Bistrincima uz sufinanciranje Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. U programu ruralnog razvoja 2014. - 2020. godine udio u sufinanciranju dijela Europske unije je 85 posto, a 15 posto Republike Hrvatske, odnosno Grada Belišća", naglasio je Dubravko Čovčić, čelnik Vatrogasne zajednice Grada Belišća, poručujući da radovi na rekonstrukciji i obnovi teku planiranim tempom u nastojanju da se posao završi u što kraćem roku. Istovremeno, nakon dugo godina, središte mjesta gdje se dom nalazi u mnogočemu će promijeniti vizure.

Tema najnovijeg projekta na području grada nedavno je bila i na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je ono dalo suglasnost za novo zaduživanje Grada. Kako je pojasnio gradonačelnik Dinko Burić, posljednji odobreni EU projekti Gradu ukupne su vrijednosti 9,2 milijuna kuna i moraju biti uvršteni u proračun jer se za njih trebaju osigurati i sredstva za provođenje, tako da Grad podigne kredit, a kada sredstva iz EU-a budu uplaćena, tada se isplaćuje glavnica kredita koja se umanjuje, a Gradu ostaje dio koji otplaćuje.

"U ovom trenutku podiže se kredit samo za jedan projekt od četiri ukupno odobrena, jer je predviđeno da će se dobiti i do 40 posto avansnih sredstava. Naime, sada se i po 10 ili 11 mjeseci čeka na sredstva iz EU-a, što je prije bilo oko tri mjeseca. Dakle, od trenutka podnošenja zahtjeva do refundacije onoga što je već plaćeno čeka se dosta dugo, a vrlo vjerojatno je to znak da danas u RH ima znatno više projekata koji se provode i obrada je stoga duža. Grad zato podiže kredit za projekt kapitalnih ulaganja u DVD Bistrinci – projekt koji je vrijedan 2,3 milijuna kuna, ali za koji će se kredit podići u iznosu od 1,9 milijuna kuna, jer se na javnoj dražbi postigla niža cijena od planirane", pojasnio je gradonačelnik Burić. L. Aničić
Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

Najčitanije iz rubrike