Zdravlje
ORAŠASTI PLODOVI

Pitomi kesteni su jestivi i prava su riznica vitamina
Objavljeno 23. studenog, 2020.
Divlji kesten nije jestiv, njegovi ekstrakti koriste se za ljekovite mješavine

Kesten pripada grupi orašastih plodova, ali za razliku od oraha, badema i lješnjaka sadrži manje masti, visok postotak škroba i vitamin C. Blago je slatkastog okusa i ima široku primjenu u kulinarstvu.

U trgovinama zdrave hrane može se naći i kestenovo brašno koje se koristi za pravljenje kruha i peciva. Poznato je više različitih vrsta kestena, ali se dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebna poslastica među njima su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena. S druge strane, divlji kesten, koji nažalost nije za jelo, posjeduje ljekovita svojstva.

Najčešće se spominje kao pomoć kod proširenih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih mješavina. Kesten je u prodaji obično od listopada do ožujka. Pri kupnji kestena birajte veće plodove koji su sjajni i bez rupica na ljusci. Budući da kesten pripada u grupu orašastog voća, treba posebno voditi računa o njegovu skladištenju. Podložan je oksidaciji kada masti dođu u kontakt s vlagom i zrakom. Kada se kupuje kesten u ljusci, potrebno je osjetiti njegovu težinu i odstraniti kestenaste orahe koje je zahvatila plijesan. Treba ga čuvati u hladnjaku te ga iskoristiti u roku od dva tjedna.

Kesten je namirnica koja ima nešto veću energetsku vrijednost, 100 grama pečenog kestena sadrži oko 245 kcal. Iako je plod kestena vrlo hranljiv, prilično je teško probavljiv. Zanimljivo je da pečeni kesten sadrži više vitamina, a kuhani veću količinu mineralnih sastojaka.

Kesteni su po nutritivnoj vrijednosti slični smeđoj riži, a odličan su izvor minerala. Vrlo je bogat škrobom te je od tih plodova moguće napraviti i brašno. Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6, kalija i folne kiseline te prehrambenih vlakana. Zbog visokog sadržaja biljnih vlakana i složenih ugljikohidrata, kesten brzo izaziva osjećaj sitosti pa tako pomaže pri dijetama za regulaciju težine. Zbog kombinacije kalcija, fosfora i magnezija ima dobar utjecaj na zdravlje kostiju i zuba.

Zbog niskog sadržaja natrija odličan je u prehrani osoba koje boluju od hipertenzije. Djeluje kao dijuretik, pa je pogodan za osobe kod kojih se zadržava voda u organizmu. Bogat biljnim vlaknima, omogućava dobar rad crijevnog sustava, dobro stanje bakterijske flore, sprječava konstipaciju i poremećaje rada crijeva. Zbog spore apsorpcije ugljikohidrata koristan je u prehrani dijabetičara. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, pa je omiljen u veganskoj prehrani. Brašno od kestena je namirnica bez glutena pogodna za osobe s celijakijom. Kesten je dobar i u borbi protiv anemije jer sadrži željezo. Sadrži dobre masnoće i osigurava dovoljno omega 3 i 6 masnih kiselina koje štite srce.

Kora i drvo kestena se zbog bogatstva taninima upotrebljavaju kao sredstva za stezanje površine sluznice i ozlijeđene kože.

Med od kestena vrlo je zdrav i pospješuje cirkulaciju, štiti jetru, pomaže kod gastritisa, anemije te fizičke i intelektualne iscrpljenosti. Taj ljekoviti proizvod ima izraženo antiupalno i antibakterijsko djelovanje. Rese kestena koriste se za zaustavljanje proljeva i krvarenja te kod vanjskih ozljeda kože. Kuhani plodovi pročišćavaju krv, naročito pomažu kod viška mokraćne kiseline te se preporučuju oboljelima od gihta i reume.

Od kestena možete napraviti ukusnu krem juhu ili svima poznati pire. Da sami ispečete kesten dovoljno je samo da svaki kesten posebno zasiječete nožem po širini da ne bi puknuo u pećnici ili se raspao. Kad kestenje bude pečeno, stavite ga na tanjur, prekrijte krpom i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Na taj ćete ga način lakše očistiti. Kesten svakako zaslužuje da ga u sezoni redovno imamo na jelovniku.

Jasminka Knežević
Ljekoviti plodovi
sezonska poslastica
Med od kestena vrlo je zdrav, pospješuje cirkulaciju, štiti jetru, pomaže kod gastritisa i umora
Čaj od lista protiv bronhitisa
Čaj od lista kestena poznati je narodni lijek protiv tegoba s dišnim organima poput bronhitisa i astme. Stavite šaku svježeg lišća ili pola šake suhog lišća kestena u pola litre vruće vode i pustite da odstoji. Možete piti tri šalice dnevno. Čaj možete i grgljati kod prehlade i upale grla. Bogat je mineralima i vitaminima B- grupe, sprječava neurološke promjene i bolesti.
Salata od kuhanog kestena i naranči
Ukusnu salatu od kestena, naranči i mandarina možete pripremiti od 700 grama narezanog kuhanog kestena, 250 grama narezanih mandarina i naranči, malo tamari ili sojina sosa, malo javorova ili agavina sirupa, limunova ili limetina soka, sjemenki nara ili listića badema za ukras. Pomiješajte tamari (ili sojin sos) i agavin sirup s limetinim sokom. Dodajte ostalim sastojcima te dobro izmiješajte.
Juha od kestena s korjenastim povrćem
Juha od kestena i korjenastog povrća odlična je u hladnijoj sezoni. Lagano pirjajte mrkvu, celer i luk nekoliko minuta. Dodajte povrtni temeljac i dobro promiješajte. Dodajte peršin, klinčić, lovor i kestenje. Dok ne zavrije, pustite da se kuha oko 30 minuta. Nakon toga dobro promiješajte juhu, dodajte sojino mlijeko i pustite da opet zavrije. Posolite i popaprite i topla jesenska juha je spremna.
Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa