Učionica
NEKOLIKO STUDENATA OSJEČKOG FERIT-A OSMISLILO JE PROJEKT:

Studenti drugih sveučilišta kao gosti na osječkom Sveučilištu
Objavljeno 29. studenog, 2020.
Krajnji je cilj projekta zapravo zbližiti studente svih sveučilišta diljem Lijepe Naše.

Što čini svako sveučilište? Svako sveučilište ima svoju lokaciju u gradu, način studiranja, fakultete, rektorat, studentske menze, studentski smještaj i grad u kojem se nalazi. Upoznavajući ta obilježja, može se dati cjelovito mišljenje o tome sveučilištu. Vođeni tom idejom, nekoliko studenata osječkog FERIT-a osmislili su projekt Upoznavanje osječkog sveučilišta od strane studenata ostalih sveučilišta. Projekt je održan u listopadu 2020. tako što je šestero gostujućih studenata došlo na četiri dana u Osijek. Troje je studenata iz Splita, s Prirodoslovnog-matematičkog fakulteta: Goran, Ante i Šimun, a drugi je trojac došao iz Varaždina, s Fakulteta organizacije i informatike: Dora, Lana i Andrija. Tijekom posjeta boravili su u Novom studentskom domu, hranili se u svim trima studentskim menzama, upoznali kampus i ostatak grada, sudjelovali na predavanjima s ostalim studentima, upoznali način studiranja na osječkom sveučilištu, družili se sa studentima osječkog sveučilišta, uspoređivali osječko sveučilište sa sveučilištem iz kojeg dolaze, uspoređivali Osijek s gradom iz kojeg dolaze i posljednji dan dali izjavu doživljenoga pred kamerom. „Studentska menza u Varaždinu manja je od menze u Osijeku, ali ima kvalitetniju hranu od osječke. Odlika osječkih menzi jest da je posluga vrlo ljubazna i brza tako da nema velikih redova čekanja što u velikoj mjeri odgovara studentima koji uglavnom jedu u kratkim stankama predavanja. Sobe su Novog studentskog doma udobne, pristupačne studentima i imaju sve što je studentu potrebno za život“, komentirao je Andrija koji je iz Kutine došao studirati u Varaždin. „Novi je studentski dom moderniji, ima sadržaja, mnogo je mirniji nego dom u mojem rodnom gradu Splitu. Same pohvale, nemojte ni slučajno nešto mijenjati“, komentirao je Goran koji obožava Slavoniju i govori da ga Slavonci uvijek najbolje ugoste. Dodao je kako je lijepo što osječko sveučilište ima ime po poznatoj osobi, a većina drugih sveučilišta nema.

„Kako vas tramvaj ne zgazi kad hodate po samim tračnicama?“, komentirao je Splićanin Ante opasnost od naleta tramvaja. Ante je student teorijske matematike, uzoran je i voli dubokoumne razgovore, ali na tramvaje naučio nije.

Prvi je put u Osijeku. Jedna od dobrih stvari njegova posjeta Osijeku jest da je naučio davati izjavu pred kamerom.

„Htjeli su nas već prvi dan izbaciti iz studentskog doma“, komentirala je Lana kako portiri u Novom studentskom domu ne toleriraju glasno puštanje pjesama. Lana je članica studentskog zbora na svojem fakultetu i uživa popularnost. Iz okolice je Krapine. Nije naučila mnogo hodati u Varaždinu jer je u Varaždinu sve što jednom studentu treba vrlo blizu. Sve dulje od osam minuta hodanja od varaždinskog studentskog doma jest „crvena zona“ što znači da je daleko. „Crvena zona“ u Osijeku bila bi Zeleno polje. Fakultet organizacije i informatike (popularan FOI) pripada zagrebačkom sveučilištu.

„Ovdje mi je predobro, ali fali mi moj Split“, komentirao je Šimun kojemu godi hladnije vrijeme i koji ne ide nigdje bez sunčanih naočala. Inače je iz Otoka koji pripada Cetinskoj krajini. Ponosan je što je voda u bočicama u studentskoj menzi s izvora rijeke Cetine.

„Za put u Osijek odlučila sam se dan prije puta jer se tražila osoba koja bi besplatno posjetila Osijek i ja sam odmah pristala“, rekla je Dora koja dolazi iz Bjelovara. Ona je pri kraju studiranja i spremna je za tržište rada te se ne brine o zaposlenju jer Varaždin je grad koji ima radna mjesta za sve. Gostujući su se studenti tijekom posjeta pridržavali svih pravila zaštite od COVID-19 virusa. Većinom su imali riječi hvale, ali najviše su kritika dali na vodu iz osječkog vodovoda nakon što su je probali više puta na različitim lokacijama. Ona im ne odgovara, gora je od vode iz vodovoda u njihovu mjestu studiranja te su imali želučane probleme od nje. Na predavanjima na kojima su sudjelovali gostujući su se studenti predstavili i opisali fakultet s kojeg dolaze. Njihov posjet i doživljaj Osijeka bit će objavljen u videozapisu na internetskim stranicama. S obzirom na to da su svi gostujući studenti u izjavama pohvalili osječko sveučilište, videozapis može biti i promidžba osječkoga sveučilišta. Projekt je financiran sredstvima Sveučilišta te se voditelj projekta nada kako će se pandemija smiriti pa će se iduće godine ponovno moći održati isti projekt s drugim gostujućim studentima. Krajnji je cilj projekta zapravo zbližiti studente svih sveučilišta diljem Lijepe Naše.

Petar MIHALJEVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike