Novosti
UTRKA ZA GRADONAČELNIKA OSIJEKA

Moguće i desetak kandidata, za sada siguran tek HDZ-ov Radić
Objavljeno 21. studenog, 2020.
Tko god sljedeće godine uđe u osječku gradsku upravu, imat će pune ruke posla

Osijek je grad koji već dvije godine stoji, točnije, od trenutka kada se još uvijek aktualni gradonačelnik Ivan Vrkić zbog bolesti neslužbeno povukao iz većine svojih radnih obveza, Grad je ostao prepušten ratu SDP-ove i HNS-ove opcije i gotovo talačkoj situaciji životarenja do novih izbora.

Stoga Osječani nestrpljivo iščekuju nove lokalne izbore, koji bi se trebali održati u svibnju 2021. No, s druge strane, političke opcije, iako su izbori za šest mjeseci, za sada vrlo stidljivo izlaze s imenima potencijalnih kandidata, a većina upućenih s kojima smo razgovarali kaže kako je razlog tomu što osim HDZ-a nitko nema profiliranu osobu koja bi mogla osvojiti Osječane, iako neki vjeruju da bi se na listi onih koji pretendiraju na mjesto čelnika četvrtog grada po veličini u Hrvatskoj moglo naći i desetak kandidata.

HDZ odlučio
​Gotovog čovjeka za gradonačelničku utrku sada ima samo HDZ. Ta je stranka prilično uvjerena kako bi ovaj put mogla konačno, i to prvi put, imati gradonačelnika Osijeka. U prilog joj ide činjenica što je s priličnom lakoćom osvojila nacionalnu vlast, i to bez pravog konkurenta, ali i iznimno snažna pozicija osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, koji je na nedavnim parlamentarnim izborima dobio nevjerojatan 8601 preferencijalni glas samo u Osijeku te prema ukupnim broju glasova u svojoj izbornoj jedinici postao treći najpopularniji kandidat HDZ-a (po preferencijalnim glasovima odmah iza Plenkovića i Beroša). Budući da je HDZ-u nakon osvajanja županije iznimno stalo osvojiti i Osijek, kako bi se mogla zaokružiti i bez ometanja i zastoja realizirati najavljena investicijska priča iz Vladina Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, čak se špekuliralo da bi kandidat za gradonačelnika bio sam Ivan Anušić. No to bi značilo da svoju antunovačku adresu mora zamijeniti nekom u Osijeku, što je on rezolutno odbio. Kao potencijalni kandidati HDZ-a za Grad Osijek neko su se vrijeme spominjali i sada ministrica Nataša Tramišak, ali i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić. No, HDZ je definitivno odlučio na izbore za gradonačelnika Osijeka izići s osobom koja već dugo slovi za favorita kada je ova kandidatura u pitanju, predsjednikom Gradske organizacije HDZ-a i saborskim zastupnikom Ivanom Radićem, koji je aktivno krenuo i u kampanju. Radić, koji nije dio Gradskog vijeća, kontinuirano je radio na svom profiliranju kroz brojne susrete s novinarima i građanima, a upućeni kažu kako mu u prilog osim popularnosti HDZ-a idu i mladost (sljedeće godina napunit će 34), činjenica da iza sebe nema repova ni mogućih kostura iz ormara, čvrsta potpora stanke i simpatičnost kojom privlači birače.

Cilj ljevice i ovaj je put bio pronaći "novog Vrkića", odnosno nestranačku osobu koja ima karizmu i relativno je poznata te može graditi imidž gradskog dečka, a koja bi ponovno bila "ljepilo" koje bi ujedinilo "sve protiv HDZ-a". No takva osoba još uvijek nije pronađena, iako vrijeme nepovratno curi, pa je najizglednije da će SDP na izbore za gradonačelnika ići sam, odnosno vjerojatno u koaliciji s umirovljeničkim strankama, a njihov kandidat za gradonačelnika najvjerojatnije će biti aktualni dogradonačelnik Boris Piližota. Sam Piližota je na parlamentarnim izborima dobio 1474 preferencijalna glasa u Osijeku, manje i od Domagoja Hajdukovića i od Sabine Glasovac, što ga je, kako tvrde stranački insajderi, obeshrabrilo i spustilo na zemlju.

"Mislim kako je on svjestan da nema neke šanse da dobije izbore i stoga nije baš najsretniji s izlaskom kao gradonačelnički kandidat. S druge strane, posljednje dvije godine vodio je Grad i imao nevjerojatnu mogućnost nametnuti se Osječanima kao najbolji izbor, ali on je propustio životnu priliku. SDP je čak i razgovarao s nekim drugim ljudima, ali sve je to još na jako dugačkom štapu i još se nije iskristaliziralo neko drugo ime", komentirao nam je neslužbeno jedan stranački insajder.

Dio osječkih političara naglašava kako su Piližotine dionice u SDP-u porasle pobjedom Peđe Grbina, čija podršku uživa u stranci, no time je osigurano samo njegovo mjesto u osječkom SDP-u.

Kao jedan od kandidata koji bi mogao biti "ljepilo" koalicije protiv HDZ-a spominjao se i bivši župan Vladimir Šišljagić, koji je trenutačno na čelu opcije Snaga Slavonije i Baranje, no većina upućenih tvrdi kako su parlamentarni izbori na kojima je, nakon niza političkih pozicija koje je u karijeri zauzimao, dobio tek 184 preferencijalna glasa Osječana, pokazali da je njegova karizma "prošlo svršeno vrijeme". Ono što je navodno sigurno jest da SDP ovaj put nikako na izbore neće ići s HNS-om, jer Piližoti i SDP-u Žana Gamoš, kao ni bilo tko od potencijalnih HNS-ovih kandidata, nije opcija s kojom bi željeli koalirati. Cilj HNS-a je navodno tek prijeći pet posto i ponovno ući u Gradsko vijeće, tako da će najvjerojatniji kandidat te stranke biti dogradonačelnica Žana Gamoš, iako neki tvrde da ne bi iznenadilo ni da se za gradonačelnika kandidira i sam Ivan Vrdoljak, koji trenutačno nema političkih obveza, no i sam je više puta izjavio da mu je sada poslovna karijera izvan politike na vrhu prioriteta.

Rudarski posao
Kao opcija koja bi eventualno mogla predstavljati kakvu takvu prepreku očekivanoj pobjedi HDZ-a spominje se samo Domovinski pokret, a koji bi na izbore navodno izlazio u koaliciji s Mostom. I dok se kao kandidat Domovinskog pokreta za župana spominje dr. Željko Špiranović, kuloari špekuliraju da bi kandidat Domovinskog pokreta za gradonačelnika mogao biti nekadašnji župan i gradonačelnik Krešimir Bubalo. No Krešimir Bubalo za sada ne želi komentirati takvu mogućnost te kratko kaže kako je on odradio kampanju za parlamentarne izbore, posložio cijelu infrastrukturu na terenu te sada posao prepušta stranačkim kolegama, da sve odrade dalje. Kako Domovinski pokret misli ozbiljno pristupiti izborima, dokazuje činjenica da je neveliko krenuo u provođenje anketa popularnosti i istraživanje preferencija izbornog tijela, a navodi i da bi mogao iznenaditi svojim kandidatom, iako je nekoliko poznatih Osječana već otklonilo mogućnost da budu njihovi kandidati. Jasno je i kako za ozbiljnu utrku za gradonačelnika trebaju tri stvari, a to su jaka želja, novac i ljudi. Ono što Domovinski pokret ima, svakako su novac i želja, a za vidjeti je hoće li imati i čovjeka koji bi se mogao dopasti Osječanima. U stranci Biraj bolje kažu kako još razmišljaju hoće li ići na izbore samostalno, i to ponovno s Kristijanom Šimičićem kao kandidatom, ili će se prikloniti potencijalnoj koaliciji Mosta i Domovinskog pokreta, a HDSSB Branimira Glavaša navodno za sada nema interesa izlaziti sa svojim kandidatom.

No ono što svi napominju i što je činjenica jest da će, tko god u proljeće sljedeće godine uđe u gradsku upravu, prvo morati napraviti reda zbog nastale kadrovske devastacije, kako u samoj upravi tako i u trgovačkim društvima, pa upućeni tvrde da će za postavljanje Grada na noge trebati bar dvije godine rudarskog posla. Podsjetimo kako je na prošle izbore za gradonačelnika Osijeka i članove Gradskog vijeća, 2017., od 91.331 građanina s pravom glasa izišlo njih 37 tisuća. Vrkić je naposljetku dobio 19.694 glasa. Ove je godine na parlamentarne izbore u Osijeku glasovanju pristupilo čak 41.660 birača. Najviše preferencijalnih glasova dobio je Anušić, i to 8601, zatim Radić, 1552 glasa, Bubalo je dobio 1518 glasova, Piližota 1474 glasa, Žana Gamoš 308 glasova, Špiranović 307 glasova, za Šišljagića svoj preferencijalni glas dala su 184 Osječanina, a za Vrkića svoj glas dalo je samo 156 stanovnika Osijeka.

Nefreteta Z. Eberhard
37

tisuća birača u Osijeku je izišlo na birališta na lokalnim izborima 2017.
KALKULIRA SE S BATNOŽIĆEM, BRMEŽOM I ŠKOJOM
Jedan od zanimljivijih kandidata navodno bi mogao stići i s kandidacijske liste birača Zorana Batnožića, poznatijih kao “ekipa s Vijenca Ivana Meštrovića”, i to kao gradska priča u stilu nekadašnje opcije GoGo. Do prije nekoliko mjeseci kao kandidat za gradonačelnika spominjao se čak i poduzetnik Mato Škojo, i to kao netko tko se navodno nakon uspjeha u poslovnim životu želi okušati i kao čelnik grada, no on je takvu mogućnost rezolutno odbio. Kao još jedno od imena s kojima bi mogla ići gradska ljevica, sklona nekadašnjoj laburističkoj struji, spominje se i Davor Brmež, koji s politikom “hofira” još od 2010., i to preko Laburista, a na prošlim parlamentarnim izborima bio je neovisni kandidat stranke Pametno. Osječanima je poznatiji kao aktivist s društvenih mreža, osoba koja ne štedi riječi pohvale, ali i pokude za stanje svog grada i šef osječkog Forda. “U ovom trenutku nema šanse za takvo što. Za idealiste poput mene nema mjesta u politici. Mene bi zanimala neovisna lista gradskih privrednika koja želi normalnu infrastrukturu, a ne da im se politika plete u rad. No to je nemoguće jer onog momenta kada vi date nešto politici, onda nešto tražite i zauzvrat. Imam svoj posao i nemam vremena baviti se dijeljenjem letaka”, poručuje Brmež.
Možda ste propustili...