Sport
IGOR CVITANOVIĆ:

Uoči susreta Osijeka i Dinama meni je uvijek nekako najteže
Objavljeno 21. studenog, 2020.

Susret nogometaša Osijeka i Dinama Igor Cvitanović dočekuje u rodnom Osijeku. Neemitiranje emisije Stadion ovog tjedna, u kojoj je stručni komentator, iskoristio je za posjet majci i obilasku očeva groba. Naravno, posjetio je i Gradski vrt, mjesto gdje je i započeo karijeru, odakle je kao 19-godišnjak pristupio zagrebačkom Dinamu.


- Meni je uvijek najteže uoči susreta Osijeka i Dinama. U Osijeku sam rođen i započeo igrati nogomet, a sve sam u karijeri ostvario u Dinamu. Najradije ne bih gledao utakmicu, nego samo vidio na kraju rezultat, recimo 5:5 - kaže Cvitanović.


U Gradskom vrtu susreo se s Nenadom Bjelicom, nekadašnjim susjedom i suigračem iz juniorskih dana Osijeka, ali i članovima stručnog stožera.


- Malo smo porazgovarali na distanci. I s njim i s članovima stožera Osijeka, koje dobro poznam. E, sada, pitanje je koliko smo se razumjeli kroz maske! Da, zanimljivo, Nenad i ja odrasli smo na Sjenjaku, udaljeni možda stotinjak metara. Ja sam živio u jednoj od tri četverokatnice pokraj robne kuće, a Nenad u zgradi odmah preko puta Tanga, kod današnjeg kružnog toka. Ja sam godinu dana stariji, ali smo svake druge godine igrali zajedno u generacijama Osijeka.


Godinu dana mlađi od Cvite je i Zoran Mamić, trener Dinama. Jeste li se s njim susretali u tim juniorskim danima?


- Igrao sam za generaciju Osijeka 1969. koja je osvojila Kup. Tada smo pobijedili Hajduk 5:0, a Dinamo 3:0. Zoran je kao mlađi igrao već za juniore Dinama. Igrali smo jednom jedan protiv drugoga i na Mont turniru juniora u Osijeku. Kako su Nenad i on ista generacija, onda pretpostavljam kako su se u to vrijeme i češće susretali na terenu.


Slijedi im danas prvi obračun u ulozi trenera Osijeka i Dinama. Dvoboj ima i zajedničku nedavnu prošlost.


- Trenerska uloga jako je važna i način ideja kako provesti nešto u djelo, pa i u ovom slučaju. Sigurno Osijek ima kvalitetu da ispuni svoje ambicije. Ovaj Osijek je najkvalitetniji posljednjih godina. Dobili su jako puno dolaskom Miereza i Bohara, od novih igrača sviđa mi se jako i Jurčević. Čitam kako nema petorice-šestorice igrača, što može stvoriti probleme. U odnosu prema onom Dinamu koji je vodio Bjelica nema više Olma, Dilavera, Kadziora, More, pitanje je u kakvom je stanju Petković. No Dinamo pronađe rezerve. Posjeduje i dalje širok kadar i uvijek se postavi s autoritetom.


Je li to možda susret koji odlučuje prvenstvo?


- Ne bih tako daleko išao. To je sigurno derbi kola, uostalom utakmice Osijeka i Dinama uvijek su derbiji. Sigurno bi se pobjedom Osijeka ovo prvenstvo učinilo dodatno zanimljivijim.


Kada komentirate u emisiji Stadion, dojam je kako ste ponekad posebno kritični prema igri Osijeka. Je li to doista tako?
- Niste u krivu. Osijeku uvijek želim sve najbolje. Neka bude klub koji će se boriti za naslov prvaka. Ne samo sada nego da to uvijek bude tako. Moje kritike bile su uglavnom upućene kako bi Osijek bio još bolji. Mislim da preduvjeti postoje, ulaže se dosta i vjerujem kako upravo NK Osijek danas tome i teži - zaključio je Cvitanović. K.Lacković
ŠKORIĆ JE ZASLUŽIO I RANIJE PRIGODU
Pohvalno se izrazio Cvitanović i na nastup Mileta Škorića protiv Portugala.

- I ranije sam govorio. Mile Škorić posjeduje reprezentativnu kvalitetu i zaslužio je i ranije priliku. Drago mi je da je dobio dosta pohvala na svoju igru protiv Portugala. Osijek s njim i Majstorovićem, koji je također već iskusni stoper, ima možda i najbolju obranu u ligi, rekao je Cvitanović.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike