Novosti
TREBA LI VLADA DONOSITI ODLUKE IZ DJELOKRUGA SABORA?

Oporba ne želi dati ovlasti Vladi
Objavljeno 20. studenog, 2020.
Oporbeni saborski klubovi podijelili su se u petak oko podrške zakonskom prijedlogu koji Vladi daje ovlast da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora dok on ne zasjeda.


Dok Vesna Nađ najavljuje da će Klub SDP-a podržati taj zakon, Most najavljuje suprotno. Samo su zastupnici ovlašteni donositi i mijenjati zakone, a s obzirom na to kako se ponaša vlada Andreja Plenkovića ne dopustimo da nas razvlaste, pozvao je Miro Bulj (Most). Marija Selak Raspudić (NZ u Klubu Mosta) tvrdi da je u predloženom zakonu sve cinično, pa i to da Vlada traži dopuštenje od Sabora u kojem ima discipliniranu i interesno vezanu većinu. Dakle, Vlada pita samu sebe smije li vladati, iščitala je zastupnica, koja ističe da su ishodi uvijek isti. Ishod je isti, glasovanje je samo farsa, a Sabor mašinerija vladajuće većine, kaže zastupnica te navodi kako je sve to nastavak ranije politike u kojoj je Most izbačen iz HDZ-ove vlade jer je glasovao drugačije o povjerenju ministru Mariću. "Premijer se ne srami ponavljati tu činjenicu, ne znajući da priznaje skandaloznu stvar - da je glasovanje u Vladi ‘performans zračenja pazuha‘, jer u slučaju da vam padne na pamet glasovati drugačije od onoga što tata očekuje, letite van", rekla je Selak Raspudić. Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) pozvala je da se Saboru vrate ovlasti koje mu pripadaju, da preuzme političku odgovornost i počne kontrolirati što radi Vlada, podsjećajući da Nacionalni stožer civilne zaštite, koji je pod utjecajem Vlade, samostalno donosi mjere u borbi protiv epidemije bez parlamentarne kontrole.
"Zato što je sve prepušteno Stožeru ne znamo tko je na kraju politički odgovoran za provedbu pojedinih mjera", kazala je Benčić. I Domagoj Hajduković (SDP) drži da se ovlasti ne mogu delegirati kada je riječ o ograničavanju ljudskih prava i temeljnih sloboda.H
Možda ste propustili...