Mozaik
UMRO JE BRANIMIR PETTER

Cezar je prvi doveo sve velike rockere u Osijek
Objavljeno 20. studenog, 2020.
Agencija je radila ugledne programe koji su omogućili nastupe i onima koji nikada prije nisu mogli nastupati, a među njima i Kićo

Samo tjedan dana nakon što nas je napustio legendarni osječki glazbenik Krunoslav Kićo Slabinac, preminuo je i njegov prijatelj i kolega, poznati Osječanin, koncertni promotor i menadžer Branimir Petter - Cezar. Bio je član Narodnog saveza Nijemaca Republike Hrvatske, kao i istaknuti sportaš i nositelj crnog pojasa u džudu.

Rođen je 1947. u Slavonskom Brodu, a s obzirom na to da je izgubio oba roditelja, otišao je Stjepanu Horvatu i njegovoj supruzi Nataliji u Osijek. Horvat je bio glavni urednik na Radiju Osijek i prihvatio ga je kao svoga sina. Od tada, od svoje desete godine, pa sve do smrti Petter je živio u Osijeku, a neko je vrijeme živio i radio u Zagrebu. Iako se školovao za umjetničkog dizajnera, više se bavio menadžerskim poslom. Od 1979. radio je u agenciji Croatia Concert Zagreb, koja je okupljala najuglednije glazbenike u Hrvatskoj, te je tako bio zaslužan za organizaciju njihovih koncerata diljem Europe, od Njemačke do Rusije.

Novi val u Osijeku
U Croatia Concertu Zagreb radio je sve do 1985., kad je agencija prestala djelovati zbog tadašnje zabrane upotrebe riječi Croatia. No nakon osamostaljenja Hrvatske, 1991., Petter je osnovao osječku podružnicu Croatia Concerta i nastavio rad.

- Agencija je radila ugledne programe i projekte koji su omogućili nastupe i onima koji nikada prije nisu mogli nastupati, a tu je bio i sam Kićo Slabinac, kojega su prije toga dugo držali na ledu. Svi su počeli održavati koncerte i biti sufinancirani preko Croatia Concerta - ispričala nam je Jasminka Petra Petter, Cezarova sestra, i dodala kako je posljednji koncert koji je organizirao bio koncert u povodu 50 godina Kićine karijere u Sportskoj dvorani Gradski vrt.

Odrastao je uz osječke bendove Dinamiti i Had, kojima je potom organizirao koncerte u tadašnjem Radničkom domu. Poslije je počeo organizirati gitarijade i koncerte legendarnih grupa, poput osječkog Timea s Dadom Topićem. Sedamdesetih i osamdesetih organizirao je koncerte svih bendova novog vala. Prvi je doveo Azru u Osijek, puno je radio s grupom Film i Jurom Stublićem, organizirao je sve koncerte Parnog valjka i Bijelog dugmeta u Osijeku, a 1987. na Zrinjevcu je prvi put nastupio i Bajaga s Instruktorima, s kojim je potom dugo godina surađivao. Idoli su nastupili u dvorani Zrinjevac također u bivšoj državi i održali rasprodani koncert na sam Uskrs. Zanimljivo je kako je prije rata pod imenom Croatia Concert organizirao osječke koncerte čak i Riblje čorbe i Olivera Mandića. Osim s brojnim rock-glazbenicima surađivao je i s izvođačima zabavne glazbe, kao što su Mišo Kovač, Neda Ukraden, Duško Lokin i mnogi drugi.

Od njegova prijatelja i dugogodišnjeg suradnika Ivice Bilca doznali smo kako je Cezar sudjelovao u organizaciji kultnog koncerta Prljavog kazališta na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu 1989. Usto, otkrio nam je manje poznatu priču da je upravo Cezar doveo Prljavce 1990. u Borovo Selo, gdje su također pjevali “Ružu Hrvatsku”.

Domoljubni koncerti
Zaslužan je i za prvi koncert domoljubne glazbe, koji je održan u Tvrđi na blagdan svetog Antuna 1989., na kojemu se okupilo 7000 posjetitelja. Nakon toga organizirao je domoljubne koncerte po cijeloj Hrvatskoj. Nije se bavio samo glazbom, tu je i niz modnih revija i izbora za Miss Jugoslavije. Imao je sjajnu suradnju s Đorđem Balaševićem, kojemu je organizirao koncerte u Osijeku i u Zagrebu. Gotovo cijelu svoju karijeru surađivao je s Kićom Slabincem, s kojim je išao na turneje čak i u vrijeme “balvan-revolucije”, kad su nastupali po cijelom Jadranu.

- Pamtit ću kako smo živjeli zajedno četiri godine u Zagrebu u istom stanu, sve smo konce vukli i radili zajedno. Pamtit ću ga kao legendu, jer dok smo mi još svi bili klinci i divili se glazbenicima, on se družio s njima i dovodio ih je, bili smo sretni što smjemo sjesti s njima za stol. Bio je inovator, uveo je puno novih detalja u showbusiness, recimo, jumbo plakate, koje je sam dizajnirao, pa velike razglase, radio je dvoranske koncerte... Puno smo doživjeli zajedno i zauvijek ću ga pamtiti. Bio mi je prijatelj i učitelj, kao i mnogim drugima koji su ga imali čast poznavati - ispričao nam je Bilac.

Tanja Kvorka
Uveo je puno novih detalja u showbusiness: jumbo plakate, koje je sam dizajnirao, pa velike razglase, dvoranske koncerte
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike