Mozaik
LU JAKELIĆ MLADA PJEVAČICA I ZVIJEZDA SHOWA “TLZP”

Osim plesnog bontona, naučila
sam ponešto i o samopouzdanju
Objavljeno 21. studenog, 2020.
Drugi album je najteže napraviti, posebice ako je prvi tako lijepo prošao na tržištu

Glazbeni znalci mladu pjevačicu Lu Jakelić svrstavaju u generaciju najuspješnijih novih glazbenika. Uz pjevanje piše autorsku glazbu na hrvatskom i engleskom jeziku te svira klavir i gitaru. Djeluje kao station voice, voice-actor, vokalni mentor, surađuje u autorstvu dječje glazbe, a glumila je i nastupala i u zagrebačkom kazalištu Komedija. Jedna je od najpopularnijih izvođačica u posljednjem uspješnom projektu HRT-a, glazbenoj emisiji "A strana", čije snimke su među najgledanijima na YouTube kanalu te emisije. Prije godinu dana objavila je svoj prvi album "Sve o čemu sam šutjela", koji su pohvalili i kritika i publika. Ovih dana Lu iskušava svoje pjevačke i glumačke talente u zabavnom showu "Tvoje lice zvuči poznato" na Novoj TV. Popričali smo s njom o iskustvu iz showa, ali i glazbi i pandemiji.

Kako bi opisala svoje iskustvo u showu "Tvoje lice zvuči poznato"? Je li ispunio tvoja očekivanja ili si ipak nečim bila iznenađena?

- Svima kažem da mi je to dosad nešto najluđe što sam u ovih 27 godina učinila. Na stranu pjevanje, gluma i ples - jer to sve volim, poštujem i radim na tim vještinama konstantno. Ali tempo, ekstremne transformacije od 7 sati, izlaganje na kritički način pozornici i publici, imperativ učenja neke druge ličnosti i njezina svijeta u samo 2-3 dana... Mislim da to ne može baš svatko i da su, smo zato, svi kandidati rasturili, bez obzira na stanje bodova ili eventualne pobjede u emisijama!

Koje transformacije su ti bile najteže, a u kojima si posebno uživala?

- Posebno sam uživala u Josipi Lisac, Amy Winehouse i Severini. One su me takoreći opsjedaleu te dane. Ušla sam u cijelosti u njihove živote i svakodnevice čitajući, gledajući i promatrajući medijski i glazbeni sadržaj. Najteže mi je bilo podnositi masku našeg Jacquesa Houdeka, jer sam na stolici s timom maske i šminke bila od 5 ujutro do 14 sati i nosila 3-4 ekstra kile kože na licu.

Postoji li netko koga bi voljela utjeloviti, a nisi još imala prilike?

- Nakon Seve, mogu sve (smijeh)! Voljela bih možda do kraja showa imati još nekog izvođača ili izvođačicu koja ima kompliciranu plesnu koreografiju, jer obožavam plesati i strašno volim promatrati plesače u showu "Tvoje lice zvuči poznato". Svi su disciplinirani, talentirani i sjajni mentori za ponašanje na pozornici.

Postoji li neka vještina koju si naučila u pripremama za show od svojih mentora?

- Vezano uz prethodno pitanje, od plesne ekipe naučila sam i plesni bonton, ali i ponešto o samopouzdanju i kako ga kanalizirati, kako se koncentrirati u te kratke dvije-tri minute za vrijeme izvedbe. Od kolege Marka Braića zapravo sam mnogo naučila o glumi s obzirom na to da mi je najduže bilo potrebno da se opustim (koliko god vam se to tako ne činilo).

Prošle si godine izdala debitantski album "Sve o čemu sam šutjela", koji je naišao na brojne pohvale kritike i publike. Koliko to otežava ili olakšava rad na novim pjesmama?

- Drugi album je sam po sebi najteže napraviti, posebice ako je prvi tako lijepo prošao kod publike i na tržištu. Stvarno me je iznenadila cijela godina, bez obzira na moju vjeru u projekt i ljude s kojima sam radila. Radili smo iz iskrenosti i srca, ali nikad ne znaš kako će zapravo reagirati slušatelji ili struka. Novih pjesama, međutim, imam stvarno već jako puno. Pokušat ću se samo opustiti i ponovo igrati s njima i emocijama, pa će sigurno donijeti još neku stranu moje istine.

Ova godina ni po čemu nije bila normalna, a kako je utjecala na tebe?

- Teški sam zagovornik one da se apsolutno sve događa s razlogom ili višom svrhom. Bilo mi je teško i kao ljudskom biću jer naravno da sam prošla i anksioznost, strah, paniku, nesigurnost. Opet, dodatna težina pojavila se za glazbenike i izvođače, jer zaista ništa ne može zamijeniti odnos publike i glazbenika i razmjenu energije uživo. Ipak, naučila sam puno - komunicirati, stati na loptu, pomalo planirati, tražiti nove ideje... Onome tko ove godine nije pronašao sebe u svemu tome, bit će teško i kad se sve ovo smiri.

S obzirom na neizvjesnost, imaš li planova za 2021.?

- Dan po dan. Nove pjesme, album, načini nastupanja... možda se samo treba opet vratiti u mentalitet djece i istraživati, ne brinuti se toliko.

Znam da ti je naš Goran Bošković iz grupe Fluentes dobar prijatelj, a i veliki fan. Je li moguća možda neka suradnja u budućnosti?

- Obožavam Gorana Boškovića kao čovjeka i glazbenika. Otkrila sam njegov prvotni bend Novu, gdje je stvarao prije Fluentesa, i odgovorno tvrdim da im je album “In The Mad Dog Days” jedan od najboljih stranih albuma u Hrvatskoj. Nastupali smo već zajedno i, nažalost, zbog pandemije nismo ostvarili plan koncertnog spajanja Fluentesa i Lu. Ali doći će i dani za to, dotad vjerojatno još moramo naučiti ponešto o sebi samima.

Tanja Kvorka
maske
NAJTEŽE

JE BILO BITI

JACQUES
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike