Novosti
MINISTAR GOSPODARSTVA U MAĐARSKOJ RAZGOVARAO O SURADNJI

Ćorić o mogućem otkupu dionica Ine
Objavljeno 21. studenog, 2020.
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u petak se u Budimpešti sastao s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Szijjartom, s kojim je razgovarao o energetskoj suradnji dviju država, a s predstavnicima MOL-a razgovarao je o okviru mogućeg otkupa dionica koje MOL drži u Ini.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva gospodarstva, Ćorić je sa Szijjartom razgovarao o energetskoj suradnji dviju država, osobito u kontekstu skorog početka rada LNG terminala na otoku Krku. Ministar Ćorić izvijestio je Szijjarta o planiranom početku rada LNG terminala 1. siječnja iduće godine, a nakon uspjeha u punom zakupu kapaciteta terminala u nadolazećem periodu, u čemu su sudjelovale i mađarske kompanije, ističu iz Ministarstva. "Dvojica ministara složila su se da je početak rada LNG terminala bitan iskorak prema osiguranju dodatnih nabavnih pravaca plina za obje države te prema njihovoj energetskoj neovisnosti. Rad LNG terminala doprinos je i energetskoj neovisnosti Europske unije u cjelini, čemu u prilog govori i činjenica da je Europska komisija za njegovu realizaciju Hrvatskoj dodijelila nepovratna sredstva od 101,4 milijuna eura", navodi se u priopćenju hrvatskog ministarstva.

Hrvatski LNG terminal počet će raditi iduće godine, Mađarska će moći kupiti milijardu prostornih metara plina godišnje, a rezervirala je kapacitete za idućih nekoliko godina, ističu iz mađarskog ministarstva, uz ocjenu kako su dvije zemlje "predane daljnjem razvoju mađarsko-hrvatske energetske suradnje".

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u priopćenju je izvijestilo i da se u nastavku boravka u Budimpešti ministar Ćorić, u pratnji predstavnika Lazarda, Vladina financijskog savjetnika, susreo i s glavnim izvršnim direktorom MOL grupe Jozsefom Molnarom. "S njime je ministar Ćorić razgovarao o okviru mogućeg otkupa dionica koje MOL drži u Ini, a u nastavku razgovora održanih u lipnju u Zagrebu i slijedom završetka procesa dubinskog pregleda", zaključuje se u priopćenju Ministarstva. H
Kapacitet terminala zakupljen tri godine
Tehnički kapacitet LNG terminala je 2,6 milijardi kubičnih metara godišnje, a sredinom lipnja ove godine tvrtka LNG Hrvatska objavila je da je kapacitet terminala u cijelosti zakupljen za iduće tri plinske godine. Uz Inu i HEP, kapacitete terminala u Omišlju zakupili su i tvrtka MFGK Croatia, u vlasništvu mađarskog distributera plina i električne energije MVM, tvrtka MET Croatia Energy Trade, koja je član MET Grupe, europske energetske tvrtke sa sjedištem u švicarskom Zugu te kompanija Powerglobe Qatar LLC.
Možda ste propustili...