Regija
PROJEKT AGLOMERACIJA SLATINA - NAJVEĆI U POVIJESTI GRADA

Stigla su prva vozila i oprema
vrijedni čak 3,84 milijuna kuna
Objavljeno 21. studenog, 2020.
SLATINA

Nakon višegodišnjih opsežnih priprema, u Slatini je počela realizacija prvih vidljivih aktivnosti projekta "Izgradnja i rekonstrukcija vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Slatina", koji provodi tvrtka za vodne djelatnosti Komrad.

Riječ je o dopremi i primopredaji dijela opreme i vozila za redovito održavanje sustava vodoopskrbe i sustava odvodnje područja grada Slatine i prigradskih naselja u vrijednosti 3,84 milijuna kuna. Pristiglo je transportno vozilo – kiper MAN brutonosivosti 18 tona s mogućnošću kipanja na sve tri strane i opremljeno svim sustavima zaštite, specijalno kombinirano vozilo rovokopač-utovarivač do 70 kW, vibronabijač, 3D gurajuća kamera za ispitivanje puknuća u sustavima vodovoda i odvodnje, s uređajem za ispitivanje prisutnosti plinova i opremom za provjetravanje u građevinama javne odvodnje.

– Ova oprema predstavlja značajno poboljšanje našega voznog parka i naših mogućnosti održavanja sadašnje i buduće vodovodne i kanalizacijske mreže, jer planiramo izgradnju pročistača i proširenje mreže – istaknuo je direktor Komrada Mato Miličić, uz zahvalu zaposlenicima koji su radili na projektu.

Nenad Villach Čeliković, voditelj projekata tvrtke Gradatin d.o.o., ugovornog partnera za isporuku opreme i vozila, predstavio je dopremljena vozila i opremu te najavio isporuku potopnih pumpi za ispumpavanje mulja, prljave vode i fekalija, visokotlačnog perača te specijalnog vozila zapremine sedam prostornih metara za pročišćavanje kanalizacijskih sustava i usisavanje prljave vode sa svim materijalima koji se nalaze u kanalizaciji, što se planira do kraja ove i u svibnju sljedeće godine.

– U današnje vrijeme nemoguće je održavati sustave odvodnje dovoljno kvalitetno i brzo ako nemate takvo vozilo i opremu. Grad Slatina u svakom slučaju takvo vozilo treba, kao i aglomeracije drugih lokalnih samouprava, i to će svakako cijeloj zajednici omogućiti mnogo kvalitetniji sustav održavanja kanalizacijskih i vodovodnih cijevi. Nakon isporuke krenuli bismo u drugi dio suradnje u obliku postprodajne podrške – rekao je Čeliković.

Prema riječima gradonačelnika Denisa Ostrošića, direktor Komrada Miličić 2018. godine od zaposlenika tvrtke formirao je tim koji je pripremio projekt Aglomeracija Slatina i svu potrebnu dokumentaciju. Komrad i Grad Slatina potpisali su partnerski ugovor, a onda je s ministrom energetike Tomislavom Ćorićem i direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem potpisan ugovor o sufinanciranju, i tako je počela realizacija najvećeg projekta u povijesti grada Slatine.

– Poznato je da Slatina ima silnih problema s prigradskim naseljima, ali i u samom gradu imamo puno ulica bez kanalizacije i bez tekuće vode. Moja želja je da vodu prvo dobije selo Lukavac, a nama preostaje da u sljedećem periodu brdski dio grada, koji zbog tehničkih razloga nije mogao ući u Aglomeraciju, riješimo na drukčije načine preko Ministarstva regionalnog razvoja. Oduševljava me što će ravničarski dio, od Lukavca, preko Bakića i Medinaca, do Kozica, dobiti kilometre novih cijevi - istaknuo je gradonačelnik Ostrošić. Petar Žarković
266,6

milijuna kuna vrijedan je projekt Aglomeracija Slatina, Grad daje 8,1 milijun
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana