Svijet
VJERSKI VOĐA BLIZAK MOSKVI I DALEK EUROPI

Preminuo Irinej, tri dana žalosti u Srbiji
Objavljeno 20. studenog, 2020.

Patrijarh srpski Irinej, 45. poglavar Srpske pravoslavne Crkve (SPC), koji je u petak preminuo od posljedica infekcije koronavirusom, počivat će u kripti hrama svetog Save u Beogradu, objavili su u petak beogradski mediji, a srbijanska je vlada proglasila trodnevnu žalost.

Patrijarh Irinej prethodno je, 1. studenoga, u katedralnoj crkvi u Podgorici s vladikama SPC-a predvodio misu na pogrebu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, preminulog također od COVID-19.

Patrijarh Irinej proveo je na čelu SPC-a cijelo desetljeće. Tron je preuzeo 22. siječnja 2010., na saboru u Beogradu. Razdoblje patrijarha Irineja provedeno na čelu SPC-a ostat će, između ostaloga, zapamćeno po očitom približavanju Crkve i države, naklonosti i bliskosti s Ruskom pravoslavnom Crkvom te po naglašeno bliskim vezama s državom i politikom, poglavito sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Irinejevu naklonost i bliskost politici i političarima nisu dijelili i s istim razumijevanjem na to gledali svi članovi Sinoda i Sabora SPC-a.

Irinej je bio suzdržan, čak bi se reklo, i skeptičan, i oko procesa eurointegracije Srbije, uz ocjenu da Bruxellesu smeta bliskost Beograda s Moskvom. Komentirajući stajališta kako Bosnu i Hercegovinu čeka proces unitarizacije te da bi to značilo nestanak Republike Srpske, patrijarh je isticao kako je Republiku Srpsku "stvorio srpski narod golemim žrtvama" i da ona, "ako Bog da, neće ni nestati niti se utopiti u unitarnu Bosnu".

Desetljeće patrijarha Irineja na tronu SPC-a obilježeno je i uzajamnim razumijevanjem Beograda i Vatikana oko formiranja mješovitog povjerenstva u kojem bi predstavnici HBK-a i SPC-a razmotrili ulogu kardinala Alojzija Stepinca u povodu njegova kanoniziranja. "Irinej je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno povijesno povjerenstvo. Radili smo zajedno. Jer i Irineja i mene zanima jedino istina. Ne pogriješiti", ocijenio je u vezi s formiranjem povjerenstva papa Franjo.

Vuk Tešija
Najčitanije iz rubrike