Regija
OBILJEŽAVAJU OBLJETNICU

Salezijanci su već četrdeset godina u Župi sv. Martina
Objavljeno 20. studenog, 2020.
U Beli Manastir salezijanci su došli još 1980. godine, prvi je župnik bio don Augustin Ljubić

BELI MANASTIR - Tijekom cijele 2020. godine obilježava se 40. obljetnica dolaska salezijanaca u Župu svetog Martina, biskupa. Salezijanski su župnici s vjernicima sve ovo vrijeme dijelili radost i tugu, početkom okupacije napustili Baranju, vratili se u razrušenu crkvu i zajedno ju obnavljali. Prvi župnik salezijanac bio je pokojni don Augustin Ljubić, kojeg je 1988. godine zamijenio don Josip Koščak, koji je, pak, 1997. godine dočekao prognane Baranjce (od 1991. do 1997. godine župnik belomanastirski bio je pokojni don Stjepan Pasarić), te započeo obnovu crkve. Od župe se oprostio 2008. godine. Na njegovo je mjesto došao don Ivan Matijević, nakon njega don Josip Bunić, potom Josip Kajić i naposljetku, prošle godine, aktualni župnik i ravnatelj zajednice, don Ivo Zečević, kojemu u radu pomažu župni vikari, don Žarko Akrap i don Vitomir Zečević.

- Rad i služenje, predanje i zauzetost bili su putokaz svih svećenika koji su pokušavali, svatko na svoj način i s darovima, dati sebe u izgradnji zajedništva - kaže don Ivo, zahvaljujući prethodnim župnicima, četrnaestorici župnih vikara (kapelana) i vjernicima. Tijekom protekla četiri desetljeća, pokazuju knjige Župe svetog Martina biskupa, obavljena su 1463 krštenja i 475 vjenčanja te 1712 pogreba. Nažalost, broj pokojnih konstanto je veći od broja krštenih, pa je tijekom posljednjeg desetljeća obavljeno 311 krštenja i 639 pogreba. No zajednica i nadalje radi na uljepšavanju svakodnevice, obnavlja se zgrada crkve, okućnica i župni dvor.

- Budi nam se nada za suradnju, da sve što je bilo dobro i plemenito bude probuđeno i nastavi se izgrađivati još bolje i ljepše zajedništvo. Životni put svakoga svećenika obilježen je dolascima i odlascima, pa u njihovo i ime salezijanske zajednice želim zahvaliti za iskrenu molitvu i učinjeno djelo - zaključuje don Ivo.

Ivica Getto
Utemeljitelj salezijanske družbe, sv. Ivan Bosco, rođen je u Italiji 1815. Njegove su relikvije u Beli Manastir donesene 2013.
U Hrvatsku salezijanci stigli 1913. godine
Salezijanci su u Hrvatsku došli za vrijeme provincijala P. Tironea - 1913. u Rovinj, 1918. u Rijeku, a 1922. u Zagreb. Tu su, na poziv zagrebačkog nadbiskupa, dr. Antuna Bauera, preuzeli nadbiskupski konvikt u Vlaškoj ulici, a poslije sagradili dom i crkvu Marije Pomoćnice na Knežiji, koja je postala središte i kolijevka salezijanskoga djelovanja u Hrvatskoj. Danas djeluju u župama i odgojno-obrazovnim ustanovama - školama, oratorijima i omladinskim centrima u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, Belom Manastiru, Ivanovu Selu i Plitvičkim Jezerima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli