Svijet
TRAŽI SVOJU ULOGU NAKON BREXITA

Golemo ulaganje Britanije u vojsku
Objavljeno 19. studenog, 2020.
Velika Britanija najavljuje u četvrtak najveće vojno ulaganje od kraja Hladnog rata, unatoč koronakrizi koja je iscrpila ekonomiju, dok traži svoju ulogu nakon Brexita na svjetskoj pozornici.

Premijer Boris Johnson želi izboriti vodeću ulogu za Britaniju u novoj eri globalne suradnje i slobodne trgovine, koju namjerava ojačati modernim vojnim i kibernetičkim kapacitetima. Johnson je rekao da su povećana ulaganja odraz potrebe za poboljšanjem vojne sposobnosti, što uključuje nove tehnologije uz planove o novom svemirskom zapovjedništvu i agenciji za umjetnu inteligenciju. U govoru u parlamentu u četvrtak, u kojem je dao kratak pregled prvih zaključaka iz najveće analize vanjske i obrambene politike u tri desetljeća, Johnson je najavio dodatnih 16,5 milijardi funti za vojsku u sljedeće četiri godine. Vojni proračun trenutno je nešto ispod 42 milijarde funti godišnje.

"Donio sam ovu odluku u jeku pandemije jer obrana Kraljevine mora biti prva", rekao je Johnson u priopćenju. "Međunarodna situacija je opasnija i intenzivno konkurentnija negoli u bilo koje vrijeme od Hladnog rata", rekao je Johnson, dodavši da Britanija mora stajati uza svoje saveznike. "Kako bismo to postigli, moramo ojačati naše kompletne kapacitete." U vrijeme jačanja globalne nesigurnosti i nastavka uspona Kine te nakon četiri godine međunarodne diplomacije američkog predsjednika Donalda Trumpa, britanska odluka iz 2016. da napusti EU stavila je njezinu vlastitu ulogu i globalni utjecaj pod upitnik. H
Možda ste propustili...

PROMJENA IZBORNIH REZULTATA U MOSTARU

SDA gubi mandat, Čović proziva SIP

20. SIJEČNJA PRISEGNUT ĆE ZA 46. AMERIČKOG PREDSJEDNIKA

Joe Biden obećao povratak normalnom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana