Svijet
NEUSPJELA UCJENA

EU može proračun usvojiti i bez Mađarske i Poljske
Objavljeno 20. studenog, 2020.
Europski čelnici mogu u krajnjoj nuždi usvojiti plan za oporavak od koronakrize i višegodišnji proračun EU-a i bez Mađarske i Poljske ako one budu ustrajale u vetu, tvrdi francuski dužnosnik, a prenosi Reuters.


Mađarska i Poljska blokirale su usvajanje višegodišnjeg proračunskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027. na sastanku veleposlanika EU-a u ponedjeljak zbog mehanizma uvjetovanosti isplate europskih sredstava poštovanjem vladavine prava. Veleposlanici država članica potvrdili su kvalificiranom većinom kompromis o mehanizmu uvjetovanosti, koji se službeno naziva uredba o zaštiti proračuna EU-a. Ta je odluka poslana na usvajanje državama članicama pisanim postupkom. Ostali dijelovi paketa, koji uključuju uredbu o VFO-u i odluku o vlastitim proračunskim prihodima, moraju se donijeti konsenzusom, što zbog protivljenja Varšave i Budimpešte nije moguće.


Francuski dužnosnici kazali su za Reuters da još pokušavaju uvjeriti Poljsku i Mađarsku da povuku veto i deblokiraju paket vrijedan više od 1,8 bilijuna eura pred samit EU-a u četvrtak. "Ako to ne uspije, a još nismo to postigli, mogućnost dogovora bez svih 27 država članica jedna je od opcija na stolu", rekao je u srijedu savjetnik francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.
To bi značilo da bi Poljska i Mađarska izgubile pristup desetcima milijardi eura iz europskih fondova. H
Možda ste propustili...

ČAMCIMA EVAKUIRAJU STANOVNIKE

Velike poplave u Guangdongu u Kini

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike