Novosti
PORUKE OBJAVLJIVAO NA DRUŠTVENOJ MREŽI

Slavonac završio u zatvoru zbog prijetnji premijeru Plenkoviću
Objavljeno 20. studenog, 2020.
Tridesetpetogodišnji muškarac završio je u zatvoru zbog prijetnji hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću. Kako navodi policija, "35-godišnji hrvatski državljanin s područja Osječko-baranjske županije uhićen je zbog sumnje da je preko internetske društvene mreže u nekoliko navrata od srpnja do listopada ove godine javno objavljivao prjeteće komentare usmjerene prema državnom dužnosniku i državnim institucijama".


Zbog prijetnji je 35-godišnjak u ponedjeljak predan pritvorskom nadzorniku dok policija protiv njega podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. Prema Kaznenom zakonu, očekuje ga zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina, no sud će odlučiti hoće li iza rešetaka uopće završiti ili će dobiti neku lakšu kaznu.


Krajem listopada Policijska uprava osječko-baranjska zbog prijetnji ministru zdravstva Viliju Berošu uhitila je 26-godišnjaka. On je osumnjičen da je preko internetske aplikacije za razmjenu poruka u nekoliko navrata tijekom listopada prijetio državnom dužnosniku u vezi s njegovim obavljanjem posla na toj dužnosti.


Prijetnje hrvatskim državnim dužnosnicima postale su uobičajena pojava na internetu, no velika većina onih koji objavljuju prijetnje ne shvaća da se tako izlaže mogućnosti uhićenja i podužeg boravku u zatvoru.


Česte su prijetnje i članovima kriznog stožera, i to nezadovoljnika koji se ne slažu s njihovim odlukama u vezi sa sprječavanjem epidemije koronavirusa. Prijetnje preko društvenih mreža već je prijavio ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Ministar Beroš jednom je prilikom rekao da sve takve prijetnje ne treba shvaćati olako jer "među onima koji se ne ustručavaju javnih prijetnji su i osobe koje su spremne učiniti zlo osobama koje i ne poznaju osim po njihovu javnom djelovanju".
S prijetnjama se susretala i Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite. Zagrebački policajci osumnjičili su 36-godišnjaka da je krajem rujna na e-mail adresu poznate liječnice i znanstvenice poslao poruku u kojoj joj je ozbiljno prijetio navevši da na određeni način mora uplatiti točno određen iznos u kriptovaluti. S.Lacić
Za ovaj je oblik prijetnji predviđena zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina