Novosti
OPTUŽUJU NEVLADINE ORGANIZACIJE IZ BIH

MUP opet na meti optužbi da maltretira migrante
Objavljeno 19. studenog, 2020.
Ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak je izvijestilo kako su suočeni s drugim ozbiljnijim valom neutemeljenih optužbi na račun hrvatske policije. Prvi val bio je uoči donošenja odluke o ispunjavanju tehničkih uvjeta za pristupanje šengenskom prostoru, kao i tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

- Oba navedena vala optužbi dolaze od niza nevladinih organizacija koje djeluju na području Bosne i Hercegovine, a cilj im je isključivo i samo diskreditirati Hrvatsku, a konačni cilj je stvaranje pritiska i plasiranje negativne slike u javnosti kako bi se spriječilo donošenje odluke o našem članstvu u šengenskom prostoru - navode iz MUP-a. Kako dalje dodaju, Hvatska svoju granicu štiti od ilegalnih migracija te opasnosti koje sa sobom mogu donijeti ljudi bez dokumenata i bez identiteta, sve kako bi stanovnicima Hrvatske pružila mir i sigurnost.

- Masovne tučnjave, napadi na građane i međusobni sukobi koji nerijetko završavaju smrtnim ishodom, kojima nažalost svjedoče građani susjedne Bosne i Hercegovine, nisu dio izvještavanja tih organizacija niti se takve događaje smije propitkivati. Propitkivati se smije samo pravo Hrvatske da štiti vlastitu granicu. Namjera nezakonitih migranata koji se kreću duž tzv. balkanske rute jest isključivo da ih se na tom putu ne registrira, a oni koji u tome uspiju i zateknemo ih u Hrvatskoj zatražit će azil te potom prije ili poslije nastaviti svoj nelegalni put najčešće prema Austriji, Njemačkoj i Italiji. Time se stvara začarani krug, s jedne strane sekundarnih migracija, budući da migrante države odredišta potom vraćaju u Hrvatsku, da bi potom uslijedio njihov novi pokušaj nezakonitog prolaska - dok ne uspiju, a s druge strane dolazi do značajne zloporabe sustava međunarodne zaštite u Hrvatskoj. U većini slučajeva radi se o muškarcima samcima iz Afganistana, Pakistana, Iraka, Irana, Bangladeš, Alžira i Maroka u dobi od 20 do 45 godina - zaključuju iz policije i dodaju kako su svjesni da postupci koji im se stavljaju na teret mogu imati negativan utjecaj na hrvatsku policiju. Vezano uz objavljene sekvence snimki iz MUP-a kažu kako su ih i prije objave analizirali, no da sekvence snimki sadrže čitav niz nedosljednosti i proturječnosti, kako u ponašanju tako i u odjeći sudionika te se iz njih ne može sa sigurnošću potvrditi da se radi o regularnim pripadnicima hrvatske policije. S.Lacić
Optužbe dolaze od nevladinih organizacija koje djeluju na području BiH, a cilj im je diskreditirati RH