Mozaik
CROATIA RECORDS NAJAVLJUJE PRIGODNE KOMPILACIJE

Proslava 40 godina novog vala uz 4 luksuzna vinila s reizdanjima
Objavljeno 20. studenog, 2020.

Godina 1981. bila je ključna za rock-glazbu bivše Jugoslavije, ali i rađanje novog zvuka nove generacije bendova, a u konačnici i glazbenog bunta koji je u to vrijeme bio dosta jak u svijetu i središtima novog vala, u Londonu i New Yorku. Stigao je tada i u Zagreb, Beograd, Ljubljanu i druge tzv. republičke centre, a sve je počelo projektom koji je sasvim slučajno i spontano nastao, i isto tako nazvan: Paket aranžman.

 


Mnogi će se složiti kako je tada počeo i novi talas u Beogradu i novi val u Zagrebu, a Električni orgazam, Šarlo akrobata i VIS Idoli postali su simboli cijele jedne generacije publike, iako je njihovo značenje potpuno shvaćeno tek u budućnosti. Kako bi dostojno proslavila tu veliku obljetnicu najvećeg rock-pokreta naših prostora, izdavačka kuća Croatia Records, koja je pod imenom Jugoton objavila najviše novovalnih izdanja, najavljuje objavljivanje četiri luksuzna reizdanja, i to isključivo na vinilu.

 

 

 

Ta su izdanja: pionir novog vala “Paket aranžman”, biser dubbinga “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…” grupe Šarlo akrobata, europski rock-dragulj “Električni orgazam” grupe Električni orgazam i genijalni alt rock-album “Haustor” grupe Haustor. Vinilna reizdanja sadržavat će rijetke fotografije, tekstove izravnih aktera novog vala, arhivsku dokumentaciju Jugotona, odnosno Croatia Recordsa te u konačnici remasterirane snimke s originalnih magnetofonskih vrpci koje je radio Goran Martinac u Croatia Records Studiju.

 

 

Izdanja će se nalaziti u bogato opremljenom gatefoldu s knjižicom i kodovima za preuzimanje mp3 verzija pjesama, a omoti će u cijelosti biti restaurirani u suradnji s grafičkim dizajnerom Darkom Kujundžićem. Albumi će biti objavljeni na 180-gramskim vinilima u različitim bojama, Paket aranžman na crvenom, Šarlo akrobata na bijelom. Električni orgazam na žutom i Haustor na crnom vinilu. Izlazak izdanja planiran je za siječanj 2021., a poslije će proslava novog vala biti obilježena i suradnjom s dizajnerskim dvojcem Bachrach&Krištofić, koji priprema posebnu CD kompilaciju posvećenu ženama novog vala. T.K.

 

Već početkom 1981., kada je objavljen “Paket aranžman”, bilo je jasno da će ta godina biti nešto posebno za glazbu. Sve se više počelo govoriti o nekim novim klincima koji stvaraju sirovi zvuk kakav se još nigdje nije čuo. Od onih tada već popularnih i komercijalnijih bendova albume su objavili sastavi Azra (“Sunčana strana ulice”), Film (“Film u Kulušiću Live”) i Prljavo kazalište (“Heroj ulice”), Metak (“Ratatatija”), Bijelo dugme (“5. april ’81.” i Divlje jagode (“Stakleni hotel”) te Riblja čorba (“Mrtva priroda”). Ali čulo se i za nova imena za koja će se pokazati da će biti temelj nečega što će se nazvati najvažnijim rock-pokretom u povijesti bivše Jugoslavije. Stigao je “Paket aranžman”, Električni orgazam i Haustor objavili su svoje prve albume, a Šarlo akrobata svoj prvi i jedini...
Možda ste propustili...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

Najčitanije iz rubrike