Ekonomija
PANDEMIJA IZAZVALA GLOBALNU KRIZU

Rad od kuće otežava prevenciju prijevara
Objavljeno 20. studenog, 2020.
"Pandemija je izazvala globalnu zdravstvenu i ekonomsku krizu. Takvo okruženje povećava rizik od korupcije, podmićivanja, prijevare, pranja novca i drugih oblika nezakonitoga ponašanja. Kriza ne smije biti opravdanje za sudjelovanje u neetičnim i koruptivnim poslovima“, rekla je glavna tajnica ICC Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić u povodu besplatnoga webinara Izazovi poslovnog integriteta i usklađenosti u COVID-19 krizi, održanoga u organizaciji Međunarodne trgovačke komore (ICC) Hrvatska i Hrvatske gospodarske komore. Fokus webinara bio je kako učinkovito odgovoriti na izazove prema preporukama ICC-ja, a održao se u sklopu Međunarodnog tjedna svijesti o prijevarama u organizaciji Deloitte Hrvatska, čiji je partner i ICC Hrvatska.


ICC je prva svjetska organizacija koja je izdala smjernice za borbu protiv korupcije. Predstavila je rezultate istraživanja o prijevarama za vrijeme pandemije iz kolovoza, u kojem je 77 posto ispitanika uočilo povećanje prijevara, a 92 posto očekuje povećanje prijevara tijekom sljedećih 12 mjeseci. Najčešće su kibernetičke prijevare, one vezane uz zaposlenje, zatim uz trgovce i prodaju, vezane uz plaćanja i krađu identiteta. Očekuje se i povećanje prijevara u zdravstvenom sustavu.


"Veliki broj tvrtki radi od doma, što je otežalo prevenciju prijevara. Povećava se pritisak za uspjeh u poslovanju i otvaraju se prilike da se počini neetična radnja i raste sposobnost opravdavanja ‘prečaca‘ u poslovanju“, rekla je Vig.


U panelu Utjecaj COVID-19 na usklađenost s propisima, etično poslovanje i rizike poduzeća – iskustva iz prakse sudjelovali su Tomislava Pribanić, voditeljica za etiku, rizik i usklađenost za BiH i Hrvatsku u Novartisu, Vinko Berković, ComplianceOfficer u Hrvatskom Telekomu, i Ana Luketin, izvršna direktorica za pravne poslove u AD Plastiku.


"Imamo oko 125 tisuća zaposlenika, oni su naša najvrjednija imovina. Zaposlenicima smo obećali da nitko zbog pandemije neće ostati bez posla te smo donijeli pravilo da nećemo tražiti pomoć od države“, rekla je Pribanić, naglasivši da su sve prebacili na digitalno. "Nitko vas ne može pripremiti na pandemiju, potrese. No moramo imati pripremu za izvanredna događanja. Nekoliko dana prije lockdowna uspjeli smo čitavo poslovanje, pet tisuća zaposlenika, prebaciti većinski na rad od kuće“, rekao je Berković iz Hrvatskog Telekoma. Naglasio je da i kod "najdigitaliziranije“ organizacije rad na daljinu neizbježno znači sporiju razmjenu informacija, i to je nešto na što trebamo biti spremni.

Ana Luketin iz AD Plastika predstavila je brigu tvrtke o društveno odgovornom poslovanju. "S kupcima smo uvijek u partnerskim odnosima, i to je specifičnost naše industrije. Oni vrednuju naše mogućnosti da ispunimo njihove standarde i zahtjeve, pri čemu su bitni i nefinancijski pokazatelji. Naša je obveza prema kupcu da sve te njegove zahtjeve prenosimo dalje na naše dobavljače“, rekla je Luketin. Z.Rupčić
Otvaraju se prilike da se počini neetična radnja i raste sposobnost opravdavanja "prečaca“ u poslovanju
Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana