Ekonomija
U KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI:

Potvrđena ptičja gripa, peradari (ne) strahuju
Objavljeno 20. studenog, 2020.
Riječ je o podtipu virusa za koji do sada nije potvrđen prijenos na čovjeka, kazala je ministrica Marija Vučković

Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je jučer da je na farmi tovnih purana na području Koprivničko- križevačke županije u srijedu utvrđena influenca ptica te da su daljnje laboratorijske pretrage u tijeku.


Pronađeni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da izaziva zarazu u ljudi, odnosno da ima zoonotski potencijal, a odmah nakon postavljanja sumnje poduzete su sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i spriječili kontakti za zaraženom farmom.


"Farma je stavljena pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i trenutno se provode radnje u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za određivanje daljnjih mjera na samoj farmi kao i na području Hrvatske", priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede gdje, s obzirom na situaciju u drugih 13 europskih zemalja, pretpostavljaju da je riječ o visoko patogenoj influenci ptica.


Iz Ministarstva poljoprivrede izvijestili su i da je 17. studenoga na snagu stupila Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica kojom su određene minimalne biosigurnosne mjere koje su posjednici peradi dužni redovito provoditi, kao što je onemogućavanje kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa. Također podsjećaju i na obvezu prijave svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.


Iste informacije jučer je nakon sjednice Vlade RH potvrdila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, istaknuvši da je riječ o podtipu za koji do sada nije potvrđen prijenos na ljude te kako će se organizirati Nacionalni stožer.


"Tomu pristupamo ozbiljno i odgovorno. Na pojavu prve sumnje zabranjen je promet i premještanje životinja, a popisuju se i gospodarstva u užem i širem okruženju", rekla je Vučković dodavši kako je poznato da isti virus najviše šire ptice selice.
Zdravko Črnčan, vlasnik Peradarske farme Marijančanka d.o.o. iz Marijanaca, koji kaže da mu je naša informacija o pojavi ptičje gripe u Hrvatskoj prva vijest o tome - ne strahuje za svoju farmu.


"Riječ je o bolesti koja će se najviše odraziti na tzv. free ranch proizvodnju i proizvođače, odnosno proizvodnju na otvorenom. Takve vrste proizvodnje u nas je relativno malo, a kako se proizvodnja konzumnih jaja odvija u zatvorenom prostoru i u strogo kontroliranim uvjetima, koje inspektori redovno nadgledaju, vjerujem da nema šanse da virus uđe u peradarnik", stajališta je Crnčan na čijoj se farmi s 20 zaposlenih i više od 35.000 nesilica godišnje proizvede 10-ak milijuna jaja isključivo za domaće trgovačke lance. Napominje da taj broj nije ni blizu domaćih potreba, bez obzira na to što iz mjeseca u mjesec domaća potrošnja jaja stalno opada.


Lidija Aničić
U FAZANERIJI SPREMNI NA SVE MJERE
Influence ptica, koja je potvrđena na području Koprivničko-križevačke županije, pribojavaju se u LD-u Fazan Darda, u čijoj je fazaneriji u ovom trenutku približno 4000 kljunova odraslih fazana. Kako ističe Dražen Cvetko, predsjednik darđanskog lovačkog društva, spremni su na sve mjere koje bi trebale spriječiti ulazak te bolesti u njihovu fazaneriju. Izrazio je nadu da do najgoreg scenarija neće doći. Prisjeća se karantena proteklih godina te dodaje kako je tada bilo uginuća, ali ne od gripe, već prenapučenosti fazanerije izazvane zabranom isporuke. I.G.
Zdravko Crnčan

vlasnik Marijančanke

"Ne strahujem od pojave zaraze za perad na svojoj farmi, no pretpostavljam da bi se problemi mogli pojaviti na tržnicama gdje je podrijetlo robe koja se prodaje na veliko često upitno"
Možda ste propustili...

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike