Novosti
MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI

Svake godine alarm za 50 novih psihoaktivnih tvari
Objavljeno 19. studenog, 2020.
Krajem 2019. EMCDDA je pratio oko 790 novih psihoaktivnih tvari

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama objavio je Europsko izvješće o drogama koje sadrži podatke grupirane krajem 2019. godine te osvrt na utjecaj COVID-a u ovisničkoj populaciji. Ističe se kako su sve češća presretanja velikih pošiljki droge, da je kokain sve veće problem u ovisničkoj populaciji, kanabisu raste udio THC-a te da se povećava proizvodnja novih droga.



Visoka dostupnost

Brojni pokazatelji za tvari koje se najčešće konzumiraju upućuju na to da je dostupnost droga u Europi i dalje visoka. Uz ostvarene napretke u proizvodnji, povećanje učestalosti presretanja velikih količina kokaina, smole kanabisa te, u sve većoj mjeri, heroina koji se prevoze morskim putem, često u intermodalnim kontejnerima, izaziva zabrinutost glede infiltriranja zločinačkih organizacija u logističke lance opskrbe, pomorske rute i velike luke. Tako se bilježi dosad najveći broj zapljena kokaina i najveće količine zaplijenjenog kokaina, pri čemu je 2018. zaplijenjeno više od 181 tone te droge. Belgija, Španjolska i Nizozemska zemlje su s ključnom ulogom u presretanju velikih količina.


U Europi se i dalje proizvode poznatije i nove droge, za lokalna tržišta i svjetsko tržište, a tijela za izvršavanje zakonodavstva otkrivaju sve više laboratorija i proizvodnih lokacija. Promjene taktika proizvodnje u zločinačkim organizacijama jedan su od razloga tog trenda, ali to je i pristup povoljnijim i novim kemijskim tvarima koje djeluju kao prekursori te nova oprema za preradu. Proizvodnja nedopuštenih droga sada se temelji na raznolikom nizu kemijskih tvari na koji je teže odgovoriti u okviru europskog i međunarodnog prava i koji je teško pratiti. U Europskoj uniji 2018. zaplijenjeno je 3,3 milijuna biljaka kanabisa, što pokazuje da se ta droga proizvodi i unutar zemalja, gotovo 16 tona prekursora za heroin, anhidrida octene kiseline, a pošiljka od dodatnih devet tona zaustavljena je prije ulaska u lanac opskrbe. Laboratoriji u kojima se heroin proizvodi iz morfija otkriveni su posljednjih godina u Bugarskoj, Češkoj, Španjolskoj i Nizozemskoj, zajedno s povećanjem zapljena morfija i opijuma, upućuju na to da se određeni dio heroina trenutačno proizvodi u Europskoj uniji. Kada je u pitanju kokain, zabilježene su i zapljene malih, ali i sve većih količina lišća koke (243 kilograma) i zapljene malih količina kokainske paste (184 kilograma), što upućuje na postojanje laboratorija koji proizvode kokain iz lišća koke ili kokainske paste. I ukupna količina prekursora i zamjenskih kemijskih tvari za proizvodnju amfetamina zaplijenjena 2018. u Europskoj uniji dosegnula je najveću dosad zabilježenu razinu - od čak 73 tone.


U Europskom sustavu ranog upozoravanja svake se godine i dalje otkriva više od 50 novih psihoaktivnih tvari. Te se tvari dobivaju iz raznih vrsta droga i nisu regulirane međunarodnim propisima o drogama. Uključuju stimulativne droge, sintetičke kanabinoide, benzodiazepine, opioide, halucinogene i disocijativne droge. Krajem 2019. EMCDDA je pratio oko 790 novih psihoaktivnih tvari, od kojih su 53 tvari 2019. prvi put prijavljene u Europi. Također više od 5,6 tona novih psihoaktivnih tvari, uglavnom u obliku praha, prijavljeno je u Europskom sustavu ranog upozoravanja 2018., od čega su 4,4 tone prijavile države članice. U zapljenama novih psihoaktivnih tvari u Europi uglavnom prevladavaju sintetički kanabinoidi i katinoni, koji su zajedno činili 77 posto svih zapljena prijavljenih u 2018. godini. Pojava novih sintetičkih opioida zabrinjavajući je primjer stalne prilagodbe tržišta.
Kanabis sve jači

No u ovom pravcu zabilježene su i pozitivne promjene. Sve je veća osviještenost o rizicima koje derivati fentanila čine za zdravlje pojedinaca i javno zdravlje dovela je do poduzimanja mjera koje uključuju i povećana ograničenja u zemljama koje ih proizvode. Jedan od pokazatelja prilagodbe tržišta mogao bi biti taj da od osam novih sintetičkih opioida koji su 2019. prvi put otkriveni u Europskom sustavu ranog upozoravanja njih šest nisu bili derivati fentanila, ali su činili sličnu prijetnju za javno zdravlje.

Naglašeno je i kako se tržište kanabisa mijenja te su sve dostupniji proizvodi s visokim sadržajem THC-a i nove vrste proizvoda od kanabisa. Osim toga, količina THC-a u smoli i biljci kanabisa sada je u prosjeku dvaput veća nego što je bila prije deset godina.


Ivana Solar
Pandemija zatvorila granice
“Uvođenje restriktivnih mjera za zaštitu javnog zdravlja potrebnih za zaustavljanje širenja virusa utjecalo je na sve aspekte života, uključujući uporabu droga, tržišta droga, kao i izvršavanje zakonodavstva te zdravstveni i socijalni odgovor na stanje u području droga. Tijekom 2020. u cijeloj su se Europi, u različitim mjerama, uvodile restriktivne mjere dosad neviđene u vrijeme mira, među ostalim zatvaranje službi koje nisu nuže za svakodnevni život, zatvaranje granica, ograničenje prava na okupljanje i slobode kretanja. Ta je situacija neposredno utjecala na brojne oblike ponašanja povezanog s uporabom droga i opskrbu drogom te je omela pružanje zdravstvene skrbi i određene aktivnosti izvršavanja zakonodavstva. Pandemija bi u srednjoročnom ili dugoročnom razdoblju mogla imati gospodarski i socijalni učinak s dalekosežnim posljedicama te u budućnosti dovesti do određenih problema s kojima bismo se mogli suočiti u području droga”, kažu iz EMCDDA-a.
Količina THC-a u smoli i biljci kanabisa sada je u prosjeku dvaput veća nego što je bila prije deset godina.