Regija
ZA NOVOROĐENČAD, OSNOVNOŠKOLCE, SREDNJOŠKOLCE, STUDENTE I MLADE OBITELJI

Osigurano oko 1,6 milijuna kuna
Objavljeno 19. studenog, 2020.
DONJI MIHOLJAC


Grad Donji Miholjac već dugi niz godina ulaže u djecu i mlade kroz jednokratne novčane pomoći roditeljima za novorođenčad, sufinanciranje cijene boravka djece u vrtiću, nabave radnog materijala za učenike osnovne škole, sufinanciranje prijevoza i naknade putnih troškova učenicima koji stanuju u mjestu školovanja, kredite studentima te potpore mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja.


Povećana je naknada za svako novorođenče na 2000 kuna, a roditelji dobivaju i darovni paket opreme za bebe u vrijednosti od 600 kuna. Za svako sljedeće dijete pomoć se uvećava za 500 kuna. U proračunu je planirano 200.000 kuna. Grad Donji Miholjac ima jedan dječji vrtić koji, kaže gradonačelnik Goran Aladić, pohađa oko 200 djece.


- Postoji izraženija potreba za smještajem djece u vrtić, pa uskoro krećemo u izradu dokumentacije za izgradnju dječjeg vrtića u prigradskom naselju Rakitovici. Bit će to modularni vrtić, i zbog brže i jeftinije gradnje, ali i mogućnosti daljnjeg proširenja, navodi gradonačelnik. U ožujku ove godine otvoren je prošireni Dječji vrtić Pinokio Donji Miholjac u čiju je rekonstrukciju i dogradnju uloženo oko 2,5 milijuna kuna, od čega je Grad izdvojio gotovo milijun kuna.


Kako bi roditeljima olakšao teret opremanja učenika za novu školsku godinu, Grad Donji Miholjac pomaže nabavom radnih bilježnica i ostalog materijala. Iz proračuna je za tu namjenu ove godine izdvojeno 277.146 kuna. U gradskom proračunu osigurano je 250.000 kuna za sufinanciranje mjesečne karte učenika srednje škole i putne troškove dolaska kući za vikend učenicima koji su smješteni u gradovima u kojima se školuju.


Donji Miholjac svake godine osigurava i studentske kredite. Studenti koji udovolje uvjetima tijekom deset mjeseci primaju po 800 kuna. Stipendije se dodjeljuju nepovratno, uz izuzetak obveze vraćanja cjelokupnog primljenog iznosa u slučaju trajnog prekida studija.


- Ove godine prijavilo se 30 kandidata i nakon obrade prijava znat ćemo koliko ćemo novih studenata kreditirati, uz one koje već pomažemo. U proračunu je predviđeno 400.000 kuna za studente - kaže gradonačelnik Aladić.
Grad Donji Miholjac osigurao je i 500.000 kuna kroz četiri mjere potpore za mlade obitelji radi rješavanju stambenog pitanja te njihova ostanka. S.Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike