Regija
VIŠEMILIJUNSKA ULAGANJA I NOVI SADRŽAJI U DOMU ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE

U energetsku obnovu 6 milijuna kuna
Objavljeno 19. studenog, 2020.
BELI MANASTIR

Približno šest milijuna kuna uloženo je u energetsku obnovu zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir. Projekt je to koji je pokrenula Osječko-baranjska županija, a sredstva su osigurana iz fondova EU-a.

- Zgrada je toplinski izolirana, izmijenjena je sva dotrajala i energetski neučinkovita stolarija, postavljena nova rasvjeta te ugrađen suvremeni i ekološki sustav kolektora sunčeve energije za pripremu tople vode - ističe ravnatelj Doma, Tomislav Peran. Nastavlja kako njegova ustanova, u suradnji sa Županijom, već drugu godinu zaredom provodi projekt Zaželi unutar kojega zapošljava 30 žena s područja općina Draž i Darda te Belog Manastira. Naglašava kako su uvedene brojne inovacije pa je tako ugrađeno postrojenje za praonicu na bazi tekućeg deterdženta čime su ostvarene financijske uštede. Nadalje, izvršena je sanacija na cjevovodnim instalacijama i na taj način spriječeno višegodišnje miješanje tople i hladne vode u sustavu centralnog grijanja. Posebna pažnja poklonjena je poluispravnom sustavu vatrodojave te se osim njegova temeljitog ispitivanja i stavljanja u stanje potpune ispravnosti adaptiralo i prenamijenilo nekoliko dotad neupotrebljivih balkona i terasa u zatvorene grijane prostore u kojima je dopušteno pušenje.

- Potpuno je adaptirana i uređena dotrajala ambulanta te opremljena najnovijom medicinskom opremom. Zbog toga naši korisnici više ne moraju odlaziti u Dom zdravlja radi nekih tipičnih zdravstvenih pregleda - objašnjava. Novine su i u kuhinji, koja je opremljena nizom potrebnih strojeva, kuhinjskom opremom, novim posuđem i priborom za jelo, dok je u suradnji s korisnicima izrađen novi jelovnik koji na dnevnoj bazi uključuje svježe sezonsko voće i nešto rjeđe slastice. Izrađeni su i jelovnici za specifična zdravstvena stanja. Još jedan od novih sadržaja je i frizerski salon te SMS tipkalo kojim korisnici dojavljuju eventualne zdravstvene probleme. Važno je istaknuti kako za sve korisnike kojima je to potrebno Dom traži priznavanje prava na pomagala za inkontinenciju, ortopedska i druga pomagala te usluge na teret HZZO-a, kao i razna socijalna prava. Ugrađen je novi antenski sustav, a novo lice i naličje dobili su sanitarni čvorovi, sobe…

Spomenuto je samo dio novina koje su zaživjele tijekom njegova i mandata novog Upravnog vijeća, a sljedeća veća investicija zasigurno je hortikulturalna obnova 35.000 četvornih metara velike okućnice Doma, za što je završena projektna dokumentacija. Ivica Getto
Diplomski rad
Promjene i način na koji se one odražavaju u životu korisnika bila je tema nedavno obranjenog diplomskog rada na Medicinskom fakultetu, koji se bavi ispitivanjem kvalitete života i zadovoljstva korisnika Doma. Kako ističe Peran, u predlaganju i uvođenju različitih inovacija sudjeluju svi zaposlenici na redovitim sastancima kolegija i sjednicama Upravnoga vijeća.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike