Crna kronika
BIZARAN NAPAD U VINKOVCIMA

Na susjedu bacila uginulog štakora, kazna 389 kuna
Objavljeno 19. studenog, 2020.
Nepravomoćno osuđena Vinkovčanka u nekoliko navrata odbijala je primiti poziv na sudsko ročište

Zbog vrijeđanja susjede i bacanja na nju uginulog štakora (!?) 66-godišnja Vinkovčanka V. S. dobila je kaznu od 389 kuna. Vinkovčanka je proglašena krivom jer je 19. rujna prošle godine u Ulici bana Jelačića prišla susjedi R. K., koja je ispred svoje kuće zalijevala cvijeće, te ju izvrijeđala, a potom na nju bacila uginulog štakora.


Iako je sud uredno pozivao V. S. na sudske rasprave u srpnju i listopadu ove godine, na sud nije došla niti je svoj izostanak opravdala, a poziv iz rujna vratio se na sud s naznakom "obaviješten, nije podigao pošiljku". S obzirom na to da njezino ispitivanje nije bilo potrebno, glavna rasprava na kraju je održana bez nje.


Ispitana R. K. ispričala je sudu kako je, da bi izbjegla sukob s 66-godišnjakinjom nakon što je bacila štakora na nju, otišla u svoju kuću i pozvala policiju. Kaže kako to nije bilo prvi put da se susjeda tako ponašala prema njoj, više puta je i bila svjedok na sudu i svaki put kada se sretne s njom pozlije joj, tako da je više puta završila i na hitnoj. Molila je sud da ju, ako je to moguće, ne suočava s V. S. jer koliko god to može, izbjegava svaki susret s njom.


Iz potvrde Odjela za prekršajne evidencije sud je utvrdio da je V. S. već osuđivana zbog prekršaja protiv javnog reda i mira, i to pravomoćnim presudama Općinskog suda u Vukovaru i Općinskog suda u Vinkovcima. Sudac je odluku o krivnji V. S. temeljio na uvjerljivom i detaljnom iskazu svjedokinje R. K. koja je potanko opisala što se dogodilo te nije pronašao razloge ne vjerovati joj, niti razloge zašto bi lažno teretila okrivljenu.
- Ponašanje okrivljene, nepodizanje "pismena" ovog suda i neodazivanje na glavne rasprave sud je cijenio usmjerenim k odugovlačenju prekršajnog postupka i izbjegavanju prekršajne odgovornosti. Prilikom odmjeravanja kazne uzete su u obzir, osim težine djela, imovinskih i obiteljskih prilika, i sve druge odlučujuće okolnosti, pa je stoga izrečena kazna krivnji primjerena. Sudac nije našao olakotnih okolnosti na strani okrivljene - navodi se u obrazloženju presude Općinskog suda u Vinkovcima. Kao otegotnu okolnost sudac je ocijenio prethodnu osuđivanost za ista prekršajna djela.


Sandra Lacić
čudan izbor
NEOBIČNO

ORUĐE

ZA NAPAD
KAZNA U NJEMAČKIM MARKAMA...
U obrazloženju presude pojašnjeno je i od kuda kazna baš u iznosu od 389 kuna. Navodi se da je to protuvrijednost 100 DEM (njemačkih maraka koje odavno nisu u upotrebi, ali i dalje su navedene u hrvatskom zakonu, nap. a.), odnosno iznos novčane kazne revalorizirat će se po srednjem tečaju DEM Narodne banke Hrvatske na dan naplate kazne na temelju konverzije DEM u eure. Ako u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude uplati dvije trećine iznosa, smatrat će se da je kazna u cijelosti uplaćena, a ako ne plati u roku, kazna će joj se naplatiti prisilno. Uz to, 66-godišnjakinja mora platiti i 100 kuna paušalnih troškova prekršajnog postupka. n
Možda ste propustili...

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

Najčitanije iz rubrike