Kultura
KNJIGA AUTORA CAESAREA LONGINUSA IZ 1614., IZ FONDA KNJIŽNICE OTUĐENA 1987.

Nakon 33 godine NSK-u vraćeno vrijedno izdanje
Objavljeno 19. studenog, 2020.
Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu vraćen je vrijedan, raritetni primjerak knjige Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens iz 1614., autora Caesarea Longinusa, koji je iz fonda knjižnice otuđen 1987. Uz ministricu kulture i medija dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek knjigu je glavnoj ravnateljici NSK-a u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanki Stričević uručio veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici mr. sc. Jasen Mesić, koji je knjigu donio u Zagreb - stoji u priopćenju MKM-a.


Vraćanje knjige dokaz je dugogodišnje uspješne suradnje NSK i Ministarstva kulture i medija u pitanjima povrata otuđene knjižnične građe, kao i znak odlične suradnje Veleposlanstva RH u Talijanskoj Republici s talijanskom policijom koja radi na pitanjima pronalaženja otuđene kulturne baštine. U srpnju prošle godine Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu ma isti je način pronađena i vraćena otuđena knjiga Selenographia sive Lunae descriptio atque accurata tam macularum eius, quam motuum diversorum… delineati autora Johannesa Heveliusa.


U srpnju ove godine Veleposlanstvo je poslalo NSK-u fotografije dijelova pronađenog primjerka knjige. Uvidom u dostupne inventarne knjige, NSK je potvrdila da je primjerak knjige nekada pripadao njezinu fondu jer je signirana na način kako se to u Knjižnici radilo prije 1912. Nakon određenog vremena je knjizi prema sustavu numerus currens dodijeljena nova signatura 33.729 pod kojom je 1987. nestala te 1988. uvrštena na popis otuđenih knjiga. Zbog pečata na poleđini prednje korice, pretpostavlja se da je NSK knjigu pribavila kao dar od Sveučilišne knjižnice u Jeni.

Podsjećamo, pljačka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu bilo je višegodišnje protupravno oduzimanje knjiga, slika i drugih dragocjenosti koje se odvijalo od 1982. do 1987. Krađu knjiga počinila je tročlana grupa na čijem je čelu bio Aleksandar Milles. Neke od dragocjenosti su, poput ove, vraćene, a za ostalima se još uvijek traga. N.Vek.
Možda ste propustili...

HRVATSKO DIZAJNERSKO DRUŠTVO

Izložba posvećena radu Slave Antoljak

U POVODU 270. GODIŠNJICE ROĐENJA

Valpovčani sve više vrjednuju Katančića

PRVA DIGITALNA KNJIŽNICA NA ISTOKU

GISKO ima više od 500 elektroničkih knjiga

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana