Mozaik
PROJEKT O GRADU HEROJU

Orahovčani rade dokumentarac “Braća po križu”
Objavljeno 19. studenog, 2020.
Povjesničar Dino Mataz i novinar Vladimir Grgurić snimaju na temelju članaka iz Glasa Slavonije
Nakon suradnje na nekoliko videouradaka s temom Domovinskog rata mladi povjesničar Dino Mataz i novinar Vladimir Grgurić iz Orahovice pokrenuli su novi vrijedan projekt, a ovaj put tema je grad heroj - Vukovar. Riječ je o dokumentarnom filmu o braniteljima Vukovara s područja bivše općine Orahovica, dakle grada Orahovice te općina Čačinci, Zdenci i Crnac, a film snimaju na temelju članaka iz Glasa Slavonije.



Simbolično ime

- Sve je počelo početkom 2019., kada mi je kolega Vladimir predložio da napravimo nešto za naše branitelje Vukovara. Nismo znali odakle početi, no u našem razgovoru došli smo do teme njegovih članaka u Glasu Slavonije u kojima je pisao upravo o braniteljima Vukovara s orahovačkog područja i na temelju toga smo krenuli. Vladimir je dao ime filmu "Braća po križu", a zajedno smo pripremili i scenarij. Ubrzo smo otišli u Vukovar na pregled terena, gdje bismo i kako snimali, te odmah snimili i nekoliko uvodnih kadrova. Ubrzo smo stupili u kontakt s Gradom Vukovarom, gdje smo se sastali s čelnicima Grada, koji su pohvalili naš projekt i dali punu podršku. Slijedio je sastanak s akterima filma, a riječ je o onima koji su sudjelovali u borbama na ulicama Vukovara te svima koji su bili dio borbe za Vukovar, sudionici pokušaja proboja u opkoljeni grad, pripadnici saniteta i drugi. Film će sadržavati njihova svjedočanstva na autentičnim lokacijama, gdje su bili u vrijeme rata - priča povjesničar Dino Mataz.


- Godine 2012. u Glasu Slavonije objavili smo temu "Sjećanje na Vukovar" i tada sam pisao o braniteljima Vukovara, Orahovčanima Marku Kalemu, Miroslavu Totu i Damiru Vratkoviću. Godine 2015. objaviili smo priču o Josipu Forintiću i te priče sam pokazao Dini. On je u njima prepoznao materijal za dobar film. Naziv filma "‘Braća po križu" je simboličan, naime, gradovi Orahovica i Vukovar na isti dan imaju rođendan, na blagdan Našašća Svetog Križa, 3. svibnja, a svi su hrvatski branitelji s krunicom oko vrata u Domovinskom ratu bili braća po križu. Dino je odlično sve povijesno postavio, s točnim datumima i lokacijama, i siguran sam da će ovo biti jako dobra priča - kaže Grgurić.


Snimanje filma poremetila je pandemija, a velik problem je i financiranje, no autori ne odustaju.


- Održali smo još nekoliko sastanaka s akterima, na kojima smo saznali i neka nova imena ljudi koji su sudjelovali u obrani Vukovara te dobili korisne savjete.
Novčana stavka

Predviđeno je bilo da film promoviramo ove godine, 18. studenoga, no s obzirom na epidemiološku situaciju i samu dinamiku nastanka filma to jednostavno nije bilo moguće, pa smo odlučili, ako sve bude u redu, da će promocija biti 3. svibnja 2021. u Orahovici, a nedugo nakon toga i u Vukovaru. Naravno da, kad govorimo o jednom ovakvom projektu, to uz sebe veže novčanu stavku, koja u ovakvim situacijama i nije zanemariva. Početna faza projekta financirana je vlastitim sredstvima i uz skromnu pomoć nekoliko braniteljskih udruga, a sada tek slijedi ono najvažnije. Tražit ćemo pomoć jedinica lokalne samouprave i braniteljskih udruga te se nadamo pozitivnom ishodu, s obzirom na situaciju u kojoj se sada nalazimo. Mišljenja sam kako bi konačni proizvod mogao biti vrijedna uspomena, ali i vrijedan dokument vremena - kaže Mataz.
Tanja Kvorka
promocija
PLANIRANA

ZA 3. 5. 2021.

U ORAHOVICI
POHVALA ZA FILM
Branitelji s orahovačkog područja pohvalili su film o očuvanju uspomene na Domovinski rat. “Mi koji smo prošli pakao Vukovara ne volimo baš puno pričati o tome jer je preteško i prebolno, ali ovo što dečki rade doista je pohvalno i naravno da smo svi prihvatili biti dio cijele priče”, kaže vukovarski branitelj Marko Kalem.
Možda ste propustili...

POPULARNA SARAJEVSKA GRUPA

Zabranjeno pušenje rasplesalo Osijek

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike