Kultura
DAN FILOZOFIJE

Što je i tko je čovjek danas?
Objavljeno 18. studenog, 2020.
Domaći znanstveni skup u organizaciji Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u povodu Svjetskog dana filozofije, pod nazivom Transhumanizam – kraj čovjeka?, održat će se u četvrtak, 19. studenoga, s početkom u 9.45, u svečanoj dvorani (soba 60, drugi kat).


Nema sumnje kako je doba umjetne inteligencije (AI), doba kiborga i transhumaniziranih, ili tzv. poboljšanih, ljudi pred nama. Ali što to znači, osobito za nas ljude? Kakav će to imati učinak na naše živote? Nameću nam se pitanja poput mogućnosti i potrebe poboljšanja čovjeka i s tim blisko povezano pitanje što je i tko je čovjek danas u tim novonastalim uvjetima. Bismo li se zaista htjeli kognitivno i moralno poboljšati i zašto? Patimo li mi od naših prirodnih nedostataka i ograničenja ili ona to postaju tek kada ih društvo takvima okarakterizira i imenuje takvima? Što je potrebno poboljšati? Sebe, druge ili naše međusobne odnose?


Pojam našeg postojanja, ljudske naravi i pitanja - Tko sam? I kako znam da jesam? ona su koja čine temelje suvremene zapadnjačke filozofije od Descartesa, Kanta pa sve do suvremenih filozofa. To nas izravno stavlja pred pitanje što sve to skupa znači za kibernetička bića i umjetnu inteligenciju. Može li to značiti i kraj filozofije kakvu poznajemo i kraj čovjeka kakav jest?
Nakana je skupa potaknuti i njegovati međusobni dijalog mislitelja koji nas potiču na utemeljenje novih istraživačkih hipoteza i spoznaja o biti znanstvenog rada i njegovih postupaka kiborgizacije poboljšanja i preoblikovanja čovjeka i njegove povijesne zbilje znanstvenog humanizma kao naturalizma, potaknuti spomenuti dijalog o kiborgoetičkim pitanjima i načelima te se zauzeti za sveopću pravnu regulativu moralnog djelovanja, što je sastavni dio ove problematike. Pitamo se hoće li s nestankom čovjeka nestati i ljubav, odgovornost, sloboda te kakve će to ostaviti posljedice i na propitkivanje mogućnosti odgoja i utjecaja na obrazovni sustav u cjelini. Koje i kakvo će biće nakon čovjeka biti u životnoj mogućnosti uopće misliti, ljubiti i smisleno živjeti, u konačnici? - najavljuju organizatori. N. Vek.
Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente