Mozaik
JOSIPA LISAC I ZVJEZDAN RUŽIĆ

Objavili jedinstvenu interpretaciju himne
Objavljeno 18. studenog, 2020.

U studiju Croatia Recordsa jedna od naših najboljih pjevačica i dobitnica Porina za životno djelo, Josipa Lisac, uz višestruko nagrađivanog pijanista, peterostrukog dobitnika Porina, Zvjezdana Ružića, otpjevala je himnu "Lijepa naša domovino".


Skladba koja je početkom godine izazvala oprečne reakcije ovaj je put u posve drukčijoj atmosferi dobila onu boju i zvuk kakve je to dvoje glazbenika prvobitno i zamislilo.


- Skladba "Lijepa naša domovino" je himna, ali i velika pjesma. Kad smo je premijerno izveli, bila je na početku jedne važne državne svečanosti. Kao glazbenica mogu reći da mi je drago što se toliko raspravljalo o glazbi, a kao umjetnica podržavam umjetničku slobodu interpretacije i izlaženje iz uobičajenih okvira. Željela sam da to bude posebna izvedba jer to je i moja himna. Vjerujem da će sada publika dobiti jaču poruku - objasnila je Josipa.- Bilo je predobro da je ne bismo i službeno snimili! Ne zbog komentara, ne zbog halabuke koja je nastala oko naše izvedbe, nego zbog onog osjećaja koji se u nama probudio već na prvoj probi, kada smo osjetili da je to to - izvedba u onoj boji u kojoj i Josipa i ja vidimo našu domovinu: kao nježnu, punu ljubavi, otvorenu za sve različitosti, bez razlika gdje razlika ne bi trebalo biti. Možda je samo utopija, ali još uvijek vjerujem da upravo prema tim lijepim slikama kao narod putujemo. I zato ove note i ovakav aranžman - jer je to najiskrenije što smo mogli i znali dati, u nadi da će naša poruka doprijeti do srca onih koji sanjaju slično - poručio je Zvjezdan.


Mastering skladbe radili su Goran Martinac, Porinom višestruko nagrađivani ton-majstor, i Mauro Širol, a za vizualni dojam pobrinula se ekipa vrsnih snimatelja: Dario Lepoglavec, Donald Jedvaj, Marko Petrović, Stjepan Dolenc i Hrvoje Ramađa, na čelu s redateljem Markom Zeljkovićem. Prekrasne pejzaže hrvatskih polja, planina, rijeka i Jadranskog mora snimili su: Tino Mrvelj, Ivica Vranjić, Ivan Jajčević, Igor Ivanović i Marko Zeljković. Posebna zahvala ide Yamahi Music Europe, koja je specijalno za ovu priliku za Zvjezdana Ružića dopremila koncertni klavir Yamaha C7.


Izlaženje iz okvira prati Josipu Lisac gotovo cijelu karijeru, dužu od 50 godina, bilo da se radi o glazbi, modnom izričaju, bilo o razmišljanju. Poput svih profesionalaca koji su potpuno posvećeni svom životnom pozivu, o svakoj svojoj izvedbi pomno razmišlja, a njezine pjesme i nakon 40 godina ne zvuče nimalo zastarjelo; dapače, sa svakom izvedbom ona u njih unosi novi život.
Upravo zato je himna "Lijepa naša domovino" u izvedbi Josipe Lisac & Zvjezdana Ružića snimljena kako bi ostala trajno zapisana, poput Vile Velebita i drugih velikih pjesama koje je svojedobno otpjevala ta glazbena diva. T.K.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana