Sport
HRVATKSA - PORTUGAL 2:3

Poraz koji ne boli, Hrvatska ostala u A Ligi nacija
Objavljeno 17. studenog, 2020.
Hrvatska vodila pa s desetoricom izgubila od Portugala u 90. minuti nakon velike pogreške Livakovića
Hrvatska je izgubila od Portugala 3:2, no ostala je u A Ligi nacija uz pomoć Francuske koja je svladala Švedsku 4:2 pa je naša reprezentacija ostala na trećem mjestu ispred Šveđana zbog bolje razlike pogodaka. Tijekom 90 i nešto minuta igre situacija se nekoliko puta mijenjala, a sve je kulminiralo u samoj završnici u kojoj smo iz dobitne situacije umalo ostali bez ičega.


Iako je gotovo cijelo drugo poluvrijeme igrala s igračem manje, Hrvatska je uspjela držati nerješeno, što je uz vodstvo "tricolora" 3:1 značilo ostanak u elitnoj skupini. No, tada je pogriješio Livaković, darivajući gostima pobjedu, a da bi drama bila veća i Šveđani su smanjili zaostatak te je trebalo "preživjeti" tih nekoliko minuta nadoknade. Srećom, svjetski prvaci nisu primili i treći pogodak, nego su zabili još jedan pa smo svi mogli odahnuti jer će Hrvatska i u trećem izdanju ovog natjecanja igrati tamo gdje joj je i mjesto, među najjačim europskim reprezentacijama.

Nakon što su prve minute protekle u igri između dva šesnaesterca, prvi su zaprijetili Portugalci, iz serije kornera. Najprije su u 12. minuti kombinirali te se poslije ubačaja s desne strana stvorila gužva u našem kaznenom prostoru, no samo za novi korner. Dvije minute kasnije Nelson Semedo prošao je po desnoj strani, oslobodio se Škorića i ubacio na Ronalda ispred kojeg je nakratko raščistio Juranović, no tek nakratko jer je sada ubacio s druge strane Ronaldo, ali samo na glavu Škorića. Ipak, pritisak gostiju trajao je i dalje sve dok Fernandes nije uputio opasnu loptu u naš peterac na Jotu, koji je pucao glavom samo za novi korner. Najveću prijetnju Portugalci su stvorili preko Ronalda u 19. minuti, na ubačaj s lijeve strane najbolji je gostujući igrač glavom samo okrznuo loptu s osam metara, srećom nedovoljno da bi išla u okvir gola. Lopta je očekivano bila više u posjedu europskih prvaka, no ne može se reći da se Hrvatska panično branila. Izgledalo je to bolje nego u Solni tri dana ranije, samo se još čekao pravi impuls prema suparničkom golu. On se umalo dogodio u 22. minuti nakon što je Vlašić ubacio s desne strane, Perišić glavom spustio u peterac gdje Pašalić u duelu s Diasom nije uspio stići prvi do lopte. Što nije uspjelo tada, dogodilo se sedam minuta kasnije. Ponovno je Vlašić ubacio zdesna, Ruben Semedo nije uspio na željeni način odbiti loptu, koja je stigla do Pašalića, on je uočio natrčalog Kovačića te mu servirao zicer. Prvi udarac Rui Patricio uspio je obraniti, no odbio je samo do Kovačića koji je ovaj puta ljevicom odlično reagirao te iz blizine pogodio za vodstvo 1:0.

Bio je to novi podstrek našima, dodatno podizanje samopouzdanja da protiv velikog suparnika mogu do željenog rezultata - ostanka u A Ligi nacija. Jasno je bilo kako će gosti još više uprijeti prema našem golu, kako bi što prije izjednačili. Opasno je bilo u 35. minuti nakon što je Jota odigrao dupli pas s Ronaldom, koji mu je petom ostavio loptu, ali mu je u posljednjem trenutku Rog uletio u blok i spasio. A dvije minute kasnije Hrvatska je mogla i morala voditi 2:0. Vlašić je pronašao Pašalića, on je proslijedio na lijevu stranu do Perišića, koji je odlično ubacio na drugu stranu gdje je Juranović imao veliki zicer, ali je glavom iz blizine pucao pored desne vratnice. Umjesto u gostujućoj, lopta je nešto kasnije umalo završila u našoj mreži. Fernandes je iz slobodnog udarca pronašao Danila, čiji je volej Livaković odlično obranio. Završnica poluvremena donijela je dodatni pritisak Portugala koji je na isteku poluvremena imao novu veliku priliku. Ronaldo je u "for" gurnuo Felixa, koji je bio mali iskosa slijeva, Livaković se odlično postavio i obranio njegov pokušaj.

Kako je završilo prvo, tako je počelo i drugo poluvrijeme, stalnim pritiskom gostiju koji su tražili izjednačenje. Prvi je nakon slobodnog udarca Moutinha zaprijetio Dias (48.) glavom, ali je pucao preko gola, a potom je stigla 51. minuta koja je u potpunosti usmjerila tijek susreta. Rog je napravio prekršaj na Ronaldu i zaradio drugi žuti karton pa je Hrvatska do kraja igrala s desetoricom. Da stvar bude gora, iz tog smo prekida odmah primili pogodak. Ronaldo je sam izveo slobodni udarac s 25 metara, Livaković uspio obraniti, no odbio je samo do R. Semeda koji je pronašao Diasa, a njemu nije bilo teško zabiti za 1:1. U 60. minuti uslijedio je potpuni preokret nakon ogromnog previda engleskog suca Olivera. Lovrena je preletjela jedna lopta, koju je primio Jota, no vidljivo ju je smirio rukom, ali su engleski suci ostali nijemi, uslijedila je povratno dodavanje prema Felixu koji takvu priliku nije propustio realizirati. Činilo se u tim trenutcima kako Vatrenima slijedi kolaps, jer europski je prvak praktički kampirao na našoj polovici terena i stalno kružio oko našeg šesnaesterca. No, već pet minuta kasnije uslijedilo je novo izjednačenje, a strijelac je ponovno bio Kovačić. Vlašić je primio loptu u portugalskom šesnaestercu, vratio do Kovačića, koji je iz prve s 18 metara gađao i pogodio suprotni, desni donji kut. To kao da je šokiralo goste jer Hrvatska je potom imala dobre situacije za još jedan preokret.

Najprije je Perišić (72.) pucao slijeva pored suprotne vratnice, a potom je nakon kombinacije Bradarića, Vlašića i Perišića lopta stigla do Brekala na desnu stranu, no uslijedilo je nešto između udarca i ubačaja pa promjene rezultata nije bilo. Veliku priliku za novo vodstvo Portugal je imao u 79. minuti, nakon udarca Trincaoa Livaković je obranio, no samo do B. Silve koji je iz blizine iz mat situacije prebacio gol. I kada se činilo da će utakmica završiti remijem, uslijedila je drama. Livaković je u 90. minuti ispustio loptu nakon ubačaja iz kornera, taj poklon iskoristio je Dias donijevši Portugalu pobjedu, a nama nervozno iščekivanje kraja susreta u St. Denisu. Srećom, sve se rasplelo dobro po nas pa su tako svjetski doprvaci ostali u elitnoj skupini Lige nacija. G. Roguljić

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

HRVATSKA 2 (1)

PORTUGAL 3 (0)

SPLIT - Stadion Poljud. Bez gledatelja. Teren težak za igru. Sudac: Michael Oliver (Engleska) 5. Strijelci: 1:0 Kovačić (29), 1:1 Dias (52), 1:2 Felix (60), 2:2 Kovačić (65), 2:3 Dias (90). Žuti kartoni: Ronaldo (Portugal), Perišić (Hrvatska). Crveni karton: Rog (51, Hrvatska, drugi žuti).

IGRAČ UTAKMICE: RUBEN DIAS (PORTUGAL)

HRVATSKA: Livaković 5,5, Juranović 6, Lovren 6, Škorić 6, Bradarić 6, Rog 5,5, Kovačić 7,5 (od 90. Bašić -), Modrić 7, Pašalić 6,5 (od 64. Brekalo 6), Perišić 6, Vlašić 6,5 (od 84. Oršić -).

PORTUGAL: Rui Patricio 6, N. Semedo 6, Dias 7,5, R. Semedo 6, Rui 6 (od 71. Cancelo -), Danilo 6 (od 77. Oliveira -), Moutinho 6,5, Fernandes 6 (od 46. Trincao 7), Felix 7 (od 71. B. Silva -), Jota 6,5 (od 77. Paulinho), Ronaldo 6,5.

Možda ste propustili...

HRGOVIĆ SE PRIPREMA ZA 1. LIPNJA

Meč će trajati nekoliko rundi

PLAY-IN NA NBA PARKETIMA

Sixersi na Knickse, Miami na popravni

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

Najčitanije iz rubrike