Sport
ZAVRŠETAK KVALIFIKACIJA ZA U21 EURO

Mladi Vatreni razbili Litvu te uz pomoć Grčke i BiH izborili Euro
Objavljeno 17. studenog, 2020.

Hrvatska U21 nogometna reprezentacija igrat će sljedeće godine na Euru u Mađarskoj i Sloveniji! Izabranici Igora Bišćana odradili su svoj dio posla, "sedmicom" su ispratili Litvu iz Pule, no morali su dočekati i pomoć drugih. Prvenstveno Grčke koja nije smjela izgubiti u Ateni od Škotske, ali se morao poklopiti i jedan rezultat iz skupina 8 i 9, s kojima smo se borili za status među pet najboljih drugoplasiranih reprezentacija koje će na taj način na Euro. I sve se rasplelo po našim željama. Grčka je slavila 1:0 pa je Hrvatska osigurala drugo mjesto skupine 4 s 20 bodova, iza Češke (21), ali ispred Škotske (18) i Grčke (16), a potom nam je pomogla i Bosna i Hercegovina koja je svladala Belgiju u skupini 9, što je značilo da je slavlje u redovima naše reprezentacije moglo početi.

Desetkovana izostancima, prvenstveno zbog koronavirusa, mlada reprezentacija Hrvatske i u ovom je novom sastavu potpuno nadigrala Litvance. Mladi su Vatreni poveli iz prve prave akcije, u 13. minuti nakon što je Moro pronašao usamljenog Špikića, a on s 20 metara precizno pogodio gornji desni kut. Dvije minute kasnije Špikić je umalo bio i asistent, no nakon njegovog ubačaja s desne strane Šverko je glavom pucao pored lijeve vratnice. U 22. minuti Divković je glavom spustio na peterac za Musu, a on promašio zicer za povećanje prednosti. Pokušao je Divković potom i sam, u 24. minuti, ali je s 25 metara gađao u gostujućeg vratara, da bi pet minuta kasnije Hrvatska ipak povela 2:0. Divković je ubacio s desne strane u peterac gdje Musa nije imao problem zatresti mrežu. U 36. bilo je već 3:0. Najprije je nakon ubačaja Štefulja udarac Muse iz blizine Krapikas odbio u korner, kojeg je izveo Divković slijeva, a Šverko glavom poslao loptu u mrežu s 11 metara.

Uz povoljan rezultat iz Atene, gdje je Grčka vodila protiv Škotske, izabranici Igora Bišćana nisu stali u drugom poluvremenu, nego su nastavili trpati mrežu Litvanaca, nastojeći si osigurati što povoljniju razliku pogodaka u slučaju da bude presudna. Najprije je Divković (49.) s desetak metara s desne strane pucao preko gola, potom je isti igrač uposlio Musu (50.) čiji je udarac sa sedam metara Krapikas nogom odbio u korner, nakon kojeg je Šverko neometan glavom s pet metara pucao pored desne vratnice. Oprobali su udarac i Ivanušec (54.) te Divković (56.), ali je u oba navrata gostujući vratar bio uspješniji, no bio je nemoćan u 57. minuti kada je Divković ubacio slijeva, a Šutalo sa četiri metra zabio za 4:0. U 66. bilo je već 5:0, Špikić je napravio "dar-mar" po lijevoj strani i ubacio u peterac, gdje se dobro snašao Musa te se i drugi puta upisao u strijelce. Šesti gol pao je u 70. minuti, prvo je Špikić s ruba šesnaesterca pucao pored lijeve vratnice, a odmah potom Musa je uzeo loptu gostima, sam povukao i s 22 metra plasirao ju u mrežu. Dvije minute kasnije Litva je ostala s igračem manje nakon drugog žutog kartona Paulauskasa, a golijadu je zaključio Moro u 76. minuti kada je s lijeve strane ubacio za Divkovića, koji nije dohvatio loptu, ali je zbunio vratara te je ona završila u mreži. Do kraja utakmice prijetili su još Šutalo (78.), Bistrović (80)., Bogojević (85.) te Đurasek (90.) koji je pogodio gredu, a "odbijanac" Ivanušec nije uspio iskoristiti. No, nije više bilo važno, uslijedilo je čekanje raspleta u skupinama 8 i 9 i srećom, sat vremena kasnije naši su mladi reprezentativci mogli proslaviti odlazak na Euro. Bosna i Hercegovina svladala je Belgiju 3:2 pa je Hrvatska definitivno osigurala status jedne od pet najboljih drugoplasiranih reprezentacija koje s pobjednicima skupina idu u Mađarsku i Sloveniju sljedeće godine. G. Roguljić

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike