Svijet
24 PREMINULE OSOBE

Najteži dan u Srbiji od početka epidemije - 4994 novozaraženih
Objavljeno 17. studenog, 2020.

BEOGRAD - Srbija je u utorak zabilježila najviše preminulih i novozaraženih na dnevnoj razini od početka epidemije - 24 smrtna slučaja i 4994 pozitivna uzorka među 17.645 testiranih u posljednja 24 sata, službeni su podaci zdravstvenih vlasti u Beogradu.

Na bolničkom liječenju od covida 19  je broj približan broju novozaraženih- 4.963 osobe, a na respiratorima je 179 ljudi.

Prema riječima ministra zdravstva Zlatibora Lončara, danas je, po svim parametrima, najteži dan, a samo u Beogradu je u posljednja 24 sata registrirano gotovo 5600 covid pregleda.

Lončar je, nakon sastanka s direktorima covid bolnica u Srbiji, naglasio da raste broj pregleda u covid ambulantama u cijeloj zemlji, te broj pacijeneta koji ostaju na bolničkom lioječenju.

Na koronavirus pozitivno je i 1.100 zdravstvenih djelatnika, od kojih je 52 hospitalizirano.

"Brojevi će rasti i u narednim danima i nadamo se da će mjere dati rezultate za 10 dana", rekao je srbijanski ministar zdravstva.

U Srbiji su od ponoći između ponedjeljka i utorka na snagu stupile nove epidemiološke mjere i ograničenja, a od 21 sat do pet ujutro zabranjen je rad ugostiteljskih objekata, trgovina i trgovinskih centara, izuzev ljekarni, dostave hrane i benzinskih postaja, ali samo za točenje goriva.

Ograničenja ne vrijede za grane gospodarstva u kojima se radi u tri smjene.

U Srbiji je od početka epidemije 6. ožujka testirano 1,54 milijuna uzoraka, registrirano je 92375 oboljelih, a službeno su prijavljena 1054 smrtna slučaja, uz stopu smrtnosti od 1,14 posto.

Najviše umrlih u prvom valu epidemija Srbija je imala 14. ožujka - devet, u drugom valu 10. srpnja - 18, a u poslednja četiri dana zabilježen je trend rasta broja preminulih - 14. studenog umrlo je 17 oboljelih, dan kasnije 20, jučer 21, a danas 24.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da će Srbija pokušati do kraja godine nabaviti pola milijuna do milijun doza cjepiva protiv covida-19.

“Ne mogu još jamčiti, ali obećavam da će to biti značajna količina, to je pitanje sata i dana. Želimo smanjiti pritisak na bolnice i olakšati zdravstvenim djelatnicima. Nebitno je odakle su cjepiva jer su sva kvalitetna, samo da ih naše zdravstvene vlasti odobre", izjavio je Vučić gostujući na provladinoj TV Happy. (Hina)

Možda ste propustili...