Novosti
PUPOVAC I MILOŠEVIĆ POLOŽILI VIJENCE U VUKOVARU

„Žrtve ne dijelimo niti ih razdvajamo. One su sve naše“
Objavljeno 17. studenog, 2020.

Srpsko narodno vijeće danas je u Vukovaru odalo počast žrtvama koje su, kako je navedeno, građani i građanke Vukovara podnijeli u ratu 1991-1995. godine.
Prvo su, kao i prethodnih godina, bacili vijenac u Dunav za stradale Vukovarce srpske nacionalnosti, potom su položili vijenac na Ovčari, mjestu zločina nad hrvatskim braniteljima i civilima, a potom su za sve žrtve zapalili svijeće u Sabornoj crkvi sv. Nikole.

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, izjavio je kako duboko suosjećaju sa svakim građaninom Vukovara koji je u ratnim godinama propatio i izgubio najbliže.
- Ovdje sam zajedno s potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem kako bi pokazao da neovisno o tome kada je koji dan i na kojim mjestima polagali vijence žrtve niti dijelimo niti ih razdvajamo. One su sve naše.

Time želimo pridonijeti da komemorativne prakse u Vukovaru i na svakom drugom mjestu ne budu prakse koje će dijeliti, sukobljavati i nastavljati rat politikama sjećanja. U ovom gradu nitko ne treba biti talac komemoracije. Politike koje to čine niti su pijetetske niti su za mir - rekao je Pupovac, dodajući kako ono zbog čega dolaze u Vukovar za njih nije igrokaz već prilika da svi koji su stradali pred rat, na početku i tijekom rata budu kao žrtve priznati.
Potvrdio je kako državni tajnik Zvonko Milas nije niti trebao biti dio izaslanstva koje će položiti vijenac u spomen na stradale Srbe te kako je trebao biti samo na Ovčari. Na upit tko je pogriješio u sastavljaju protokola koji je odaslan medijima odgovorio kako je on pogriješio i dodao kako mu je žao što zbog toga napadaju hrabrog čovjeka i poštenog državnog dužnosnika.

Boris Milošević je najavio kako će i sutra biti u Vukovaru s dubokim poštovanjem prema gradu, svim stanovnicima i svim žrtvama koje su u njemu stradale.
- Moja je poruka da je važno nastaviti politiku mira koju smo započeli u ovoj Vladi, graditi atmosferu pomirenja i dijaloga kako bi sve žrtve mogle biti prihvaćene kao zajedničke i kako bi svi mogli iskazati dužan pijetet bez podjela - poručio je Milošević.


Veran Matić, specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije, naveo je kako je 1991. godine bio u antiratnom pokretu i osuđivao ono što se događalo u Vukovaru.
- Uvijek kada prođem ovim krajem imam potrebu izraziti poštovanje i pijetet žrtvama. Zato sam i danas ovdje, doći ću i sutra na komemoraciju. Izaslanik sam za nestale osobe i za mene je posebno važno raditi na tome da se svi nestali pronađu, a zajedničke komemoracije i uspostavljanje normalizacije u Hrvatskoj i između Hrvatske i Srbije mogu jedino pomoći kako bi pronašli nestale - naveo je te poručio kako izražavanja žaljenje „zbog svega što se dogodilo u ovom gradu, građanima grada i okoline tokom zlih ratnih događaja“.

D. Korpoš

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike