Osijek
VELIKA VIJEĆNICA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Digitaliziran sustav glasovanja i rada na sjednicama
Objavljeno 17. studenog, 2020.

U velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije danas je premijerno predstavljen novi sustav elektroničkog glasovanja u okviru projekta informatizacije Velike vijećnice u Županijskoj ulici. Prezentaciji novog sustava glasovanja nazočio je predsjednik Skupštine OBŽ Dragan Vulin s potpredsjednicima Skupštine, predstavnicima klubova vijećnika koji participiraju u radu županijske Skupštine, te Drago Šerić, potpredsjednik Gradskog vijeća.

Ovu investiciju zajednički su financirali Županija i Grad, prvi s iznosom od milijun a drugi s iznosom od 500 tisuća kuna. Oba ova predstavnička tijela već ranije odrekla su se pripreme materijala za sjednice u papirnatom obliku, i jedni i drugi vijećnici materijale dobivaju u elektronskom obliku putem tablet računala, a sada je digitaliziran i sam tijek sjednice.

Sustav omogućava prijavljivanje i evidenciju nazočnih vijećnika na sjednici, prijavu za diskusiju za koju se više neće morati izlaziti za govornicu, te naposljetku i samo glasovanje. Sve ovo može se pratiti preko dva velika ekrana u vijećnici koji su dio ovoga sustava.

Sustav je instalirala osječka tvrka Bel Tel uz suradnju sa Zavodom za informatiku Osječko-baranjske županije. No zanimljivo je da ovaj saziv Županijske skupštine i Gradskog vijeća možda neće biti u prigodi iskušati ovaj sustav, jer zbog epidemioloških mjera svoje sjednice održavaju u prostorno većim dvorana (Aula magma na FAZOS-u i dvorana Vikarijata) ili pak elektroničkim putem. Ovo je naime ostavština na naredne sazive oba ova predstavnička tijela. D.Ku

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike