Kultura
FFOS: KNJIŽEVNO-KAZALIŠNO DRUŽENJE S MIROM GAVRANOM

Osječani prvi čuli dio novog teksta proslavljenog dramatičara
Objavljeno 17. studenog, 2020.
U sklopu Dana Matice hrvatske Osijek 2020., u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta u ponedjeljak je upriličeno književno-kazališno druženje s Mirom Gavranom. Mnoštvo zanimljivosti o najizvođenijem hrvatskom suvremenom dramskom piscu na svjetskim pozornicama nazočni su imali priliku doznati u izravnoj komunikaciji s autorom koju je moderirao predsjednik osječkog Ogranka MH-a, Ivan Trojan.

Gavran - čija su djela prevedena na 40-ak jezika, te čije su drame i komedije doživjele više od 380 kazališnih premijera diljem svijeta, pred oko četiri milijuna gledatelja - kroz opušteni razgovor s moderatorom prisjetio se početaka svog dramskog rada ranih 80-ih godina prošloga stoljeća, dramske radionice koju je organizirao u Teatru ITD, a u kojoj su stasali, primjerice, Ivan Vidić i Pavo Marinković, kao i brojnih drugih zanimljivosti iz svoje iznimno bogate karijere. S obzirom na to da su njegovi raniji dramski tekstovi Sladoled (o majci i kćeri) i Pivo (o ocu i sinu) zabilježili velik broj uspješnih izvedbi u Hrvatskoj i svijetu, ovoga je ljeta Gavran odlučio napisati tekst o majci i sinu, i njihovu odnosu tijekom dva desetljeća. Riječ je o komediji naslovljenoj Na kavici u podne, čiju je prvu (od sedam) scena u svojevrsnoj praizvedbi čula upravo osječka publika na FFOS-u, u koncertnom čitanju akademskih glumaca Nikoline Odobašić i Marijana Josipovića.

- Drago mi je da je osječka publika prva omirisala dio teksta koji sam napisao za moju suprugu Mladenu i našeg sina Jakova. Predstava, koju ću i režirati, tako nastaje u krugu obitelji, što se u vremenu koronakrize pokazalo dobrim jer mogu raditi u vlastitom domu. Kako sam ostvario brojne suradnje s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića i osječkim Hrvatskim narodnim kazalištem, kako je Jakov u Osijeku studirao glumu i lutkarstvo, te kako sam ovdje dolazio na barem 15-ak predstavljanja mojih knjiga, činilo mi se logičnim da se Na kavici u podne u koncertnom čitanju predstavi upravo na Danima MH-a u Osijeku, gradu s kojim me veže puno prijateljstava i suradnji - rekao je Gavran te dodao kako je zagrebačka premijera predstave u izvedbi Teatra GAVRAN planirana za veljaču iduće godine.


Osvrćući se na činjenicu da njegova djela svake godine dožive 20-ak kazališnih premijera diljem svijeta, Gavran kaže da mu je to velika sreća i motivacija te da pisci koji tako nešto ostvare, s puno većim elanom pišu nove tekstove jer znaju da oni neće ostati "u ladici", a rekao je i da uvijek piše za publiku.

- Onaj dramski pisac ili književnik koji zaboravi svoje gledatelje i čitatelje, vrlo će brzo doživjeti da oni zaborave njega. Da Shakespeare i Molière nisu osvojili publiku svoga vremena, mi danas jednostavno ne bismo znali za njih. Moji čitatelji su mi jako važni i uvijek radim za njih, ali često pišem i za glumce - rekao je proslavljeni 59-godišnji hrvatski dramatičar.


A da uvijek nešto piše, Gavran je potvrdio najavivši novi roman na čijoj pripremi radi posljednjih pola godine i čijem će se pisanju posvetiti nakon što završi s režijskim poslom na predstavi Na kavici u podne. D. Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana