Sport
HRVATSKA U LIGI NACIJA DOČEKUJE PORTUGAL

Vatreni trebaju protiv europskog prvaka svoje najbolje izdanje
Objavljeno 17. studenog, 2020.
Za ostanak u elitnoj skupini ovog natjecanja Hrvatska mora ostvariti najmanje isti učinak kao i Švedska u Francuskoj

Hrvatska nogometna reprezentacija današnjim domaćinstvom na Poljudu protiv Portugala (20.45 sati) završava nastup u drugom izdanju A Lige nacija. Hoće li Vatreni i u trećem sudjelovati u elitnoj skupini, s najjačim europskim reprezentacijama, ovisi o ishodu splitskog dvoboja, ali i onog u St. Denisu, gdje Francuska dočekuje Švedsku.


Porazom u Solni naša se reprezentacija dovela u situaciju da mora "mečirati" rezultat sa Stade de Francea, odnosno ostvariti najmanje isti učinak kao Šveđani. S njima smo izjednačeni po bodovima i međusobnim utakmicama (2:1, 1:2) te ukupnoj razlici pogodaka (minus šest) i jedino nas kriterij većeg broja postignutih pogodaka trenutačno drži na trećem mjestu. Teoretski se može dogoditi i da nam ni pobjeda ne bude dovoljna, ako Švedska ostvari uvjerljiviju, pa je jasno kako večeras ne može biti nikakvih kalkulacija. Hrvatska mora pokazati svoje najbolje izdanje kako bi imala izgleda za uspjeh protiv Portugala, neovisno o tome u kojem će sastavu gosti istrčati. Ni sam Dalić ne očekuje nikakav ležeran pristup suparnika zbog činjenice da više ne može do prvog mjesta.

Moramo pobijediti

- Ne očekujem ništa lakši posao, Portugal je velika reprezentacija, ima kvalitetne igrače i želi svaku utakmicu dobiti, kao i mi. Očekujem jaku i najbolju momčad Portugala. Drago mi je da je i Ronaldo tu, nije igrao posljednje dvije utakmice protiv nas, a čim je došao u Split, na utakmicu koja njegovoj reprezentaciji ništa ne donosi, dovoljno govori o njegovoj motivaciji - rekao je Dalić, koji je otkrio kako je za ovaj susret zbog bolesti otpao i Pongračić. S takvim desetkovanim kadrom Dalić mora pronaći pobjednički recept protiv suparnika s kojim smo samo jednom u šest utakmica izbjegli poraz (remi).


- Protiv ovako velikih reprezentacija ne možete biti na 80 posto, nego morate dati sve od sebe. U Švedskoj nismo bili agresivni, borbeni, kompaktni, a slično je bilo i u Portugalu, gdje smo loše parirali i zasluženo izgubili. Ova nam utakmica puno znači, moramo pobijediti. Svjestan sam da naši rezultati i igra nisu dobri, da nismo na nivou kao prije godinu dana i ovo je naša realnost. Nema sedam-osam igrača koji bi bili u prvoj momčadi da su tu. Ali igrači ne smiju izgubiti vjeru u sebe, jedan-dva poraza ne smiju izbrisati sve što smo dobro napravili. Bit ćemo ponovno na nivou i na ponos svih - poručio je Dalić.


Puno toga u igri naše reprezentacije ovisi o kapetanu Luki Modriću, koji je spreman za nastup, a sam je rekao da se bolje osjeća kada igra više utakmica u nizu nego kada preskače neke.


- Samo igranje za reprezentaciju dovoljna je motivacija za nas, pogotovo protiv momčadi kao Portugal. Svjesni smo da samo ako damo maksimum možemo očekivati pozitivan rezultat i vjerujem da to možemo napraviti. Iza nas je lošija predstava protiv Švedske, pogotovo u prvom poluvremenu, ali treba to zaboraviti i odigrati bolje. Biti kompaktniji i agresivniji, što nam je nedostajalo, ali i igrati bez pritiska. Dogode se takve utakmice u kojima nismo na pravom nivou, no po meni je naše pravo lice 60 minuta protiv Švedske u Zagrebu ili drugo poluvrijeme protiv Francuske, tako Hrvatska može i treba igrati. Nema razloga za paniku, kad budemo svi zajedno, bit će Hrvatska ponovno moćna - rekao je Modrić.
Portugalci bez opuštanja

Subotnjim porazom od Francuske Portugal je ostao bez izgleda obraniti naslov pobjednika Lige nacija. No, iako poljudski susret nema natjecateljskog značenja za europske prvake, to nikako ne znači kako će u njega ući nezainteresirano. Bez obzira na to u kojem će sastavu istrčati večeras na poljudski travnjak, Portugal neće odustati od svog načina igre i traženja pobjede, što je potvrdio i njegov izbornik Fernando Santos, koji nije htio otkrivati početnu jedanaestoricu.

- Nažalost, svoj konačni cilj nismo postigli, ali to ne znači da ćemo igrati ležerno. Imam veliko poštovanje prema Hrvatskoj, doprvak je svijeta i sigurno je u top deset svjetskih reprezentacija. Portugal uvijek ide na pobjedu, uvijek želimo pokazati koliko smo dobri. Svaki put kada smo na terenu, želimo s njega izići kao pobjednici. Uz to Hrvatska je momčad protiv koje se ne možete nimalo opustiti. Stoga, očekujte naš maksimalan pristup - rekao je Santos, koji jedino ne može računati na lijevog bočnog Guerreira, koji je lakše ozlijeđen.


Goran Roguljić
Hrvatska - Portugal

Početak: 20.45 sati

**Livaković**Patricio

**Juranović**Cancelo

**Lovren**Fonte

**Škorić**Dias

**Bradarić**Rui

**Badelj**Danilo

**Kovačić**Carvalho

**Modrić**Fernandes

**Vlašić**Felix

**Brekalo**B. Silva

**Perišić**Ronaldo

Stadion: Poljud (Split)

Sudac: Michael Oliver (Engleska)
Skupina 3
TABLICA

1. Francuska*5*4*1*0*8:3*1

2. Portugal*5*3*1*1*9:2*10

3. Hrvatska*5*1*0*4*7:13*3

4. Švedska*5*1*0*4*3:9*3

Današnji susreti: Hrvatska - Portugal, Francuska - Švedska
Kalkulacija ne smije biti jer nam čak ni pobjeda na garantira treće mjesto ako Švedska bude uvjerljivija
Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG ČEPINČANINA

Tadić startao sedmi, završio treći

PRVA POLUFINALNA UTAKMICA DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Brokeri napravili prvi korak prema finalnoj seriji

FRANCUSKA POČELA ODBROJAVANJE DO POČETKA OLIMPIJSKIH IGARA

U Grčkoj sve spremno za paljenje olimpijske baklje, koja će na put do Pariza

Najčitanije iz rubrike