Regija
OPASNOST OD PROMETNIH NESREĆA

Magla, a po kolniku rasut kukuruz, blato
Objavljeno 17. studenog, 2020.
Svake godine Slavonci i Baranjci susreću se s dodatnom opasnošću u prometu - rasutim kukuruzom na cesti. Uz maglu i vlažan kolnik, svi su uvjeti za nesreću tu. Još ako uz to netko na kotačima iz polja izveze i blato, ili iz prikolica ispadne stajsko gnojivo, vozačima ostaje samo da se uzdaju u sreću da bi preživjeli.

- Vozili smo se kroz Budimce i automobil je odjednom proklizao. Bilo je mračno i uspjeli smo se zaustaviti, no na cesti je posvuda bilo rasutog kukuruza. Mogli smo nastradati - rekla nam je Osječanka prije 10-ak dana, no i u petak su vozači upozoravali na istu stvar.

Krajem rujna, od Bilja do raskrižja osječke Trpimirove i Vukovarske ulice, stvorile su se duge kolone vozila zbog kukuruza koji je ispadao cijelim putem iz šlepera koji se zaustavio kod Eurodoma. Mještani Bilja kazali su tada kako je debljina rasutog kukuruza na pojedinim mjestima iznosila i do nekoliko centimetara!

Zbog neosiguranog tereta na vozilima, prema statistici MUP-a, u 2019. godini dogodilo se 76 prometnih nesreća u kojima, srećom, nitko nije poginuo, ali sedam takvih nesreća bilo je s ozlijeđenim osobama. Samo pod velom magle prošle godine dogodilo se 288 prometnih nesreća u Hrvatskoj u kojima je šest osoba poginulo, 24 je ozlijeđeno teško i 75 lakše. Zbog blata na cesti lani se dogodilo 29 prometnih nesreća. U Budimcima je zbog stajskog gnojiva koje je na cesti ostavio traktorist iz tog sela smrtno stradao 27-godišnjak.

Prema Zakonu o sigurnosti prometu na cestama, zabranjeno je ostavljati na cesti i cestovnom zemljištu oštećena, dotrajala, ili neregistrirana vozila te ostavljati, nanositi ili bacati otpatke ili predmete i tvari koje mogu ometati ili ugroziti sigurnost prometa, ili onečistiti i ugroziti okoliš. Vozač je dužan s ceste i cestovnog zemljišta ukloniti predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti. Ako vozač, vlasnik vozila, ili druga osoba ne pokupi ono što mu je ispalo na cestu, o njegovom trošku to će učiniti pravna ili fizička osoba obrtnik, kojoj je povjereno održavanje cesta. Isto tako, bilo koji vozač koji naiđe tijekom vožnje na bilo što na cesti dužan je to ukloniti, a ako ne može, dužan je o tome obavijestiti tijelo nadležno za održavanje cesta, ili policiju. Kazna koja očekuje tvrtke ili obrtnike koji se ne pridržavaju tih odredbi kreće se od 5000 do 15.000 kuna, a za sudionika u prometu ona iznosi 1000 kuna. S.L.
Ako vozač, vlasnik vozila, ili druga osoba, ne pokupi ono što mu je ispalo na cestu, platit će kaznu
29

prometnih nesreća dogodilo se prošle godine u Hrvatskoj zbog blata na cesti
Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

Najčitanije iz rubrike