Regija
ŽUC ISPUNIO PLANOVE ZA 2020.

Imaju 48 dozvola za gradnju, radovi će ovisiti o novcu
Objavljeno 17. studenog, 2020.
Na području Baranje ove godine rekonstruirane su dionice nekoliko županijskih i lokalnih cesta
BELI MANASTIR

Planovi Županijske uprave za ceste, ističe njezin ravnatelj Tihomir Glavaš, slični su kao i ovogodišnji - osigurati što više sredstava za županijske, odnosno lokalne ceste i realizirati ih.

- U ovom trenutku imamo na raspolaganju 48 ishođenih građevinskih dozvola za 66,4 kilometra županijskih i lokalnih cesta,

nekoliko mostova, propusta i kružnih tokova u predvidivoj vrijednosti radova od približno 270 milijuna kuna. No naš je godišnji proračun za program građenja od 21 do 26 milijun kuna, ovisno o mogućnosti osiguranja sredstava izvan redovitih prihoda, pa je jasno da nemamo problema s pripremom projekata, nego je problem, kao i kod drugih županijskih uprava za ceste, u osiguranju potrebnih financijskih sredstava - navodi Glavaš, naglašavajući kako prijedlog plana investicija za sljedeću godinu još nije prošao propisanu proceduru u Županiji, pa ne može sa sigurnošću reći što će od planiranoga biti realizirano. Baranjce sigurno najviše zanima sudbina lokalne ceste između Popovca i Kamenca, još jedne od prometnica čija trasa prolazi jedinom baranjskom uzvisinom te znatno skraćuje put između sjevernog i istočnog, odnosno središnjeg dijela regije između Dunava, Drave i Mađarske.

- Rekonstrukcija ove ceste podijeljena je u tri faze. Zasad su u potpunosti završene prva i treća te dio druge, na kojoj je ostala još jedna poddionica u dužini od 2,16 kilometara, za koju se nadamo da ćemo je završiti u sljedeće dvije godine - kaže Glavaš, podsjećajući kako su imovinsko-pravna razrješenja na dijelovima privatnih čestica koje su obuhvaćene rekonstrukcijom ove ceste odradile općine Popovac i Kneževi Vinogradi gotovo u cijelosti.

- Ostale su još čestice površina 93 i sedam četvornih metara u 1/10 dijelu vlasništva i jedna čestica veličine 149 četvornih metara. Za sve tri čestice pokrenuli smo postupak izvlaštenja - ističe.

Što se tekuće godine tiče, kaže kako su planirane investicije na području Baranje, ali i cijele županije, izvršene u cijelosti.

- Završili smo s rekonstrukcijom dionice županijske ceste ŽC 4037 kroz naselje Kotlinu, koju smo izvodili u prošloj i ovoj godini. Obavili smo tehnički pregled i ishodili uporabnu dozvolu - nabraja, nastavljajući kako je završena rekonstrukcija III. faze dionice lokalne ceste LC 44064 Popovac - Kamenac, također početa prošle godine, za koju je obavljen tehnički pregled i ishođena uporabna dozvola. Vezano uz program izvanrednog održavanja obnovljen je kolnik novim asfaltnim slojem na dionici županijske ceste Podolje - Draž u dužini od 2,22 kilometra, kolnik na dionici lokalne ceste LC 44034 kroz naselje Sokolovac u dužini od 1,15 kilometara, kao i onaj na dionici lokalne ceste LC 44139 Čeminac - Grabovac u dužini od 1,37 kilometara.

Ivica Getto
270

milijuna kuna vrijednost je projekata s građevinskom dozvolom, a godišnje ŽUC za te svrhe ima 21 do 26 milijuna
ŽUC u Baranji upravlja s 210,6 km cesta
Uprava za ceste Osječko-baranjske županije upravlja s 1137,13 kilometara na 184 županijske i lokalne ceste u županiji, od čega je još 190,92 kilometra bez suvremenog kolnika, a od 946 kilometara županijskih i lokalnih cesta sa suvremenim kolnikom, 128 kilometara sagrađeno je s kolnikom užim od pet metara. Na području Baranje upravljaju s 30 županijskih i lokalnih cesta u ukupnoj dužini od 210,6 kilometara, od čega je 199,49 kilometara sa suvremenim kolnikom i 11,11 kilometara bez njega.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike