Novosti
MOGUĆE I STROŽE MJERE

Stožer: Ilegalne zabave strogo će se kažnjavati
Objavljeno 16. studenog, 2020.

Uvođenje novih mjera protiv koronavirusa ovisit će o situaciji s brojem novozaraženih tijekom tjedna. Rekao je to u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. Vezano uz ilegalne zabave o kojima su izvijestili i pojedini mediji, Božinović je naglasio kako će se dodatno angažirati policija, civilna zaštita i Državni inspektorat te je pozvao građane da, ako imaju takva saznanja, prijave takva okupljanja. "Pozivam građane koji imaju takvu informaciju da obavijeste policiju ili civilnu zaštitu, koje će djelovati vrlo strogo", rekao je Božinović na konferenciji za novinare. To je važno kako ne bismo kaznili ugostitelje koji su se angažirali u primjeni epidemioloških mjera.


"Stope rasta broja zaraženih su manje nego prije nekoliko tjedana. Ako u ovom tjednu ne budemo zabilježili pad, onda bismo razmotrili nove mjere koje se mogu odnositi na restrikcije okupljanja, kao i smanjenje rada određenih djelatnosti, rad od kuće i smjenski rad", kazao je Božinović.


U 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 1313 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su 33 osobe, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite. Na bolničkom liječenju je 1816 pacijenata, a 191 je na respiratoru. Ministar zdravstva Vili Beroš ocijenio je kako se unatrag 6-7 tjedana broj zaraženih udvostručio, a nakon uvođenja novih mjera 26. listopada taj broj je već prvog tjedna pao. Hrvatska je po broju aktivnih slučajeva na milijun stanovnika među sedam najboljih zemalja u Europi. "Nismo zadovoljni tim brojevima, ali ipak sve govori da je situacija na neki način stabilna", kazao je Beroš. "Ako usporedite naše s europskim mjerama, blažim mjerama postižemo jednake, ako ne i bolje rezultate. Ako bi svi poštovali mjere, brojevi bi bili puno bolji. Dajte da dodatnom odgovornošću postignemo da ne moramo pooštravati mjere", rekao je.
U Osječko-baranjskoj županiji su 142 nova slučaja zaraze koronavirusom, objavio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Od početka epidemije na području županije pozitivan nalaz je utvrđen za 5663 osobe, do sada je izliječeno 4515 osoba, a preminula je 91 osoba. Na bolničkom liječenju je 189 osoba, i to 154 osobe u KBC-u Osijek (od kojih su 29 na respiratoru) te 35 u Općoj županijskoj bolnici Našice. U Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminula su tri muškarca, i to iz Osijeka, Đakova i Belišća, rođeni 1930., 1961. i 1945. godine. U našičkoj bolnici preminula je žena iz Donjeg Miholjca rođena 1953. godine.


Ema Nenadić/H
crne brojke
DOSAD SU PREMINULE 1082 OSOBE
CILJANA TESTIRANJA ODREĐENIH SKUPINA
Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš najavila je kako se s nekim županijama zbog velikog broja novozaraženih vode razgovori o ciljanom testiranju antigenskim testovima. Ističe kako se u jednoj županiji epidemija nije smirila od rujna pa je nužno voditi računa o fizičkom distanciranju i smanjiti broj kontakata. "Za mlade je to teže, ali nije vrijeme za bliske kontakte. Razmišlja se da bi se u nekim županijama provelo brzo antigensko testiranje da se brzo izoliraju oni koji su zarazni", rekla je Bubaš. To ne bi, kaže, bilo masovno testiranje kao u Slovačkoj, nego ciljana testiranja određenih skupina.
Možda ste propustili...