Osijek
TVORNICA ZA PROIZVODNJU KEKSA, VAFLA I SLANICA

Grad Osijek naslijedio je udio u vlasništvu Karoline od sugrađanina
Objavljeno 17. studenog, 2020.
Grad Osijek ušao je u (su)vlasništvo Karoline d.o.o., tvornice za proizvodnju keksa, vafla i slanica u Osijeku. Malo neobično, jer kakvog to interesa ima jedinica lokalne samouprave u trgovačkom društvu koje nije od javnog interesa, odnosno ne bavi se primarno komunalnom djelatnošću?

Iako nam se o ovom pitanju iz mjerodavnih gradskih službi nisu očitovali, uvidom u Sudski registar vidljivo je kako je s datumom 27. listopada obavljena uknjižba promjena osnivača/članova društva te da je doista Grad Osijek s tim datumom upisan među osnivače/članove društva, njih ukupno dvanaest.

No iz naknadnih informiranja situacija je postala razvidnija - Grad Osijek postao je vlasnikom ovog udjela kroz ostavinu pokojnog sugrađanina (također suvlasnika). To je takozvana ošasna imovina.

Na primjeru Grada Osijeka to i nije tako neuobičajeno. U izvješću s Vijeća Grada Osijeka iz rujna, u materijalu o radu gradonačelnika i gradskih službi, stoji kako se "nastavlja trend rasta ostavinskih predmeta iz razloga što su ostavitelji prezaduženi pa se zakonski nasljednici odriču nasljeđa znajući da je ono opterećeno dugovima. Takva ošasna imovina na temelju Zakona o nasljeđivanju pripada Gradu". Grad, navodi se dalje u materijalu, u takvim predmetima uglavnom nasljeđuje grobna mjesta, oružje, useljene stanove u odgovarajućem suvlasničkom omjeru te automobile starijeg godišta. Problem nastupa u tome što Grad plaća sve sudske, parnične i druge troškove koji se ne računaju u ostavinu zbog toga što su nastali nakon smrti ostavitelja.

No u ovom bi slučaju Grad Osijek ipak mogao izvući i nešto financijske koristi, naime, većinski vlasnik Karoline je zagrebački Kraš s 99 posto temeljnog kapitala, a kako saznajemo iz izvora bliskih toj tvrtki, poslovna je intencija malim suvlasnicima ponuditi otkup preostalih udjela. Uglavnom je riječ o udjelima malih vrijednosti, između tisuću i dvije tisuće kuna, koliko se može pretpostaviti da je i vrijednost novostečenog kapitala Grada Osijeka. Među malim suvlasnicima, od kojih je devet fizičkih osoba, uz Grad Osijek ubilježena je i Republika Hrvatska.

Prema svemu sudeći, Grad Osijek će tek zakratko biti suvlasnik Karoline. Kratko, a u ovom slučaju i "slatko".

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike