Osijek
NA EFOS-U ODRŽANA PANEL-RASPRAVA O 5G MREŽI

Veći dio struke i znastvenici složni: 5G mreža mogla bi popraviti društvenu sliku
Objavljeno 16. studenog, 2020.

Radi informiranja javnosti o prednostima, nedostatcima, prijetnjama i prilikama koje donosi 5G mobilna mreža, na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gradu koji će prvi implementirati novu generaciju mobilne tehnologije, u ponedjeljak je održana panel-rasprava strukturirana u dvije tematske cjeline: “Nova generacija – prijetnja ili prilika?“, i “Budućnost za 5”.

Raspravom je moderirao novinar Mislav Togonal, a u njezinom prvom dijelu, koji se uz sve benefite koje donosi 5G mreža odnosio i na njezine eventualne negativne posljedice za zdravlje građana, sudjelovali su zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš, predsjednik HAKOM-a Tonko Obuljen, predsjednik Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti HUP-a Boris Drilo, Natalija Godinić iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Mate Perković iz Končar instituta za elektrotehniku, Saša Ceci iz Instituta Ruđer Bošković te predstavnici inicijative “Stop 5G Osijek”, strane koja je izrazila zabrinutost zbog implementacije tehnologije čiji utjecaj na zdravlje, kako kažu, još nije dovoljno istražen.

U skladu s trenutačnim epidemiološkim mjerama, panelisti su u raspravi sudjelovali putem videoveze, dok je broj nazočnih bio ograničen.

Prema riječima Borisa Drila, 5G mreža donosi tri fundamentalne stvari: brži i veći kapacitet za mobilni pristup internetu, brži odziv mreže i masivnu povezanost. “Tzv. pametne industrije pomoću 5G mreže bit će orkestrirane na inteligentan način, što će poboljšati gospodarske rezultate”, kazao je Drilo.

I dok su panelisti redom govorili isključivo o prednostima 5G mreže, među publikom je bilo skeptika. Uz članove spomenute inicijative, koji su isticali negativne aspekte cijele priče, bio je i nuklearni fizičar prof. dr. Ivica Orlić, koji je kazao da postoji više od pet tisuća znanstvenih radova koji potvrđuju teze o štetnosti mobilnih mreža.

“Nisam protiv tehnologije, ali sam protiv toga da se uvodi nešto što nije testirano, a 5G mreža nije testirana, dok 3G i 4G jesu te je dokazan njihov negativan utjecaj na zdravlje”, kazao je Orlić.

I dok su neki vrlo skeptični, za poduzetnike među kojima su bili Ivan Jelušić iz tvrtke Orqa, Hrvoje Balen, član uprave Algebre, Tomislav Makar iz A1 Hrvatska i predsjednik HUP-ove osječke podružnice Denis Sušac, nema dileme.

”Optimistični smo i podržavamo razuman, sustavan i reguliran razvoj novih tehnologija te se nadamo da ćemo kroz njega popraviti opću društvenu sliku u Hrvatskoj”, zaključio je Sušac. I. Alilović
Najčitanije iz rubrike