Osijek
MOGUĆE PROMJENE U VODOVODU

Direktor Jukić odlazi? Tko će ga zamijeniti?
Objavljeno 17. studenog, 2020.
Jukić niti potvrđuje niti negira da odlazi * Je li Željko Mandić njegov nasljednik * U Nadzornom odboru o tome ništa ne znaju

Ivan Jukić odlazi iz Vodovoda? Direktorsku će poziciju u toj gradskoj tvrtki, tako se govori u poslovnim krugovima, zamijeniti menadžerskom u Pevexu, a na njegovo mjesto u Vodovodu, navodno, dolazi Željko Mandić, sadašnji rukovoditelj Poslovne jedinice Razvoj i provedba EU projekata. Vijest je to koja je iznenadila Ranka Lamzu, predsjednika Nadzornog odbora Vodovoda, u kojem o mogućem Jukićevom odlasku iz tvrtke, kaže nam, nemaju nikakvih informacija.

Ne otkrivaju karte
Jukić, na naš izravan upit, niti potvrđuje niti negira da odlazi, samo diplomatski odgovara kako je i za ovih osam godina, koliko je na čelnom mjestu najveće osječke komunalne tvrtke, u nekoliko navrata imao ponuda za prelazak na rukovodeće pozicije u drugim kompanijama.

- Na vrijeme ćete dobiti cjelovitu informaciju, i to upravo od mene, a ne iz "rekla-kazala" izvora - rekao nam je kratko Jukić.

Željko Mandić mrvicu je razgovorljiviji, premda i on ne otkriva sve karte. Kaže kako ne može govoriti uime drugih (Jukića, nap.a.), ali ne želi ni da se njegovim imenom licitira kao mogućim nasljednikom, jer poznato je tko predlaže i izabire.

Većinski vlasnik Vodovoda Osijek je Grad Osijek, a u suvlasništvu je još i sedam općina iz tzv. osječkog prstena. Njihovi predstavnici čine Skupštinu društva. Skupština, pak, izabire članove Nadzornog odbora koji ima sedam članova. Grad Osijek u NO-u ima pet članova, ostali osnivači jednog člana, a radnici Vodovoda također jednog člana (njega bira Radničko vijeće).

Predsjednik NO-a Lamza rekao nam je kako je nedavno održana sjednica Nadzornog odbora te da u bliskoj budućnosti ne planira novu.

- Ako se vaša informacija i pokaže točnom, na nama je započeti postupak odabira novog člana Uprave - rekao je Lamza, ne želeći komentirati moguće Jukićeve poteze.

Bliže se izbori
No, u situaciji kada je do novih lokalnih izbora samo nekoliko mjeseci, teško je vjerovati da bi se išlo u traženje novog kandidata putem natječaja u kojemu bi procedura trajala najmanje dva mjeseca, a novi direktor potom imao isto toliko mjeseci mandata. Stoga se govorkanja o imenovanju Mandića (ili nekog drugog) na poziciju vršitelja dužnosti čine logičnim potezom. Ipak, Mandić je jedan od najupućenijih u situaciju u Vodovodu. Do dolaska koalicijske vlasti Ivice Vrkića 2013. godine, bio je član Uprave Vodovoda, nakon čega je degradiran, ali ipak je zadržan na strateški važnoj dužnosti - zadužen je za realizaciju europskih projekata. Iznimno je to složen i odgovoran posao koji je Vodovodu, Osijeku i njegov okolici donio poboljšanja u sustavu opskrbe pitkom vodom i unaprjeđenja odvodnje. Također, to je i posao koji se zbog peripetija vezanih uz gradnju pročišćavača otpadnih voda (ne greškom Vodovoda, nap.a.), kao financijski najopsežnijeg dijela projekta, još privodi kraju i tu nitko više nema pravo na pogrešku.

Jukić je, pak, na poziciju člana Uprave - direktora Vodovoda i došao iz realnog sektora, ranije je bio direktor u Našicacementu u sastavu Nexea. Zanimljivo je kako se zbog njegova odrađivanja obveza prema Nexeu nekoliko mjeseci moralo pričekati s njegovim imenovanjem za direktora Vodovoda. Prema svemu sudeći, Jukić će i otići koji mjeseca prije kraja gradonačelničkog mandata Ivice Vrkića. Jukić, osim što je direktor Vodovoda, direktor je i Vodovod montaže, Vodovodove tvrtke kćeri koja je u završetku procesa promjene vlasnika. Osim toga, Jukić je i na čelu nacionalne Grupacije vodovoda i kanalizacije.

Naposljetku, u Pevexu je, indikativno, upražnjeno jedno mjesto u Upravi, a koje, neslužbeno saznajemo, žele kadrovski popuniti početkom iduće godine.

Dario Kuštro
DVA MILIJUNA KUNA DOBITKA U 2019.
Vodovod Osijek prošlu je godinu završio s pozitivnim financijskim rezultatom. U poslovnoj 2019. godini ostvareni su prihodi u visini od 126,8 milijuna kuna te rashodi od 124,7 milijuna kuna. Iskazana je dobit u iznosu od 2,1 milijun kuna.

​Od lipnja ove godine korisnici Vodovodovog vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava skuplje plaćaju uslugu - osnovna je cijena vodne usluge javne vodoopskrbe s dotadašnjih 4,09 povećana na 5,09 kuna po kubičnom metru, a vodne usluge javne odvodnje s dotadašnjih 2,19 na 3,37 kuna, također po kubiku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON LEDENOG VALA OPASNOST OD ZATOPLJENJA

Dr. Baraban: Kroničari, primirite se kod kuće i držite se rutine

2

TRG ANTE STARČEVIĆA VEĆ NEKO VRIJEME S KREZUBOM JAVNOM RASVJETOM

Središnji gradski trg u
(polu)mraku, gradska
uprava za to zna od ljeta!?

3

OBNOVA ZAPUŠTENOG VOJNOG PROSTORA

Centar za posjetitelje Tvrđa dobiva obrise