Osijek
HGK - ŽUPANIJSKA KOMORA

Na ocjenjivanju čak
242 uzorka rakija i likera
Objavljeno 16. studenog, 2020.
Među 176 uzoraka voćnih rakija prednjače šljivovice, a od 66 likera, najviše je onih od višnje

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Osijek i ove je godine organizirala, u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek i Općinom Semeljci, edukacijsko natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera. Riječ je o 16. ocjenjivanju na koje su prijavljena 242 uzorka rakija i likera proizvođača iz cijele Hrvatske.

Od ukupnog broja uzoraka, 176 se odnosi na voćne rakije, među kojima prednjače šljivovice (81 uzorak). Od ukupno 66 likera prijavljena na natjecanje, najviše je likera od višnje - 20. Svi su uzorci prošli fizikalno-kemijsku analizu, a organoleptičko ocjenjivanje provelo je 12 stručnih ocjenjivača pod vodstvom prof. dr. sc. Borislava Miličevića.

Organizatori naglašavaju kako su ovom ocjenjivanju pristupili uz velik oprez zbog prijetnje koronavirusa, odnosno bolesti COVID-19. "Očekivali smo zbog pandemije manje uzoraka nego prošle godine, no dobili smo ih osam više. Prilikom samog ocjenjivanja vodimo računa o potrebnim epidemiološkim mjerama. Čak smo bili prisiljeni smanjiti broj ocjenjivača kako bismo bili na potrebnom razmaku jedan od drugoga", kažu u HGK - Županijskoj komori Osijek. I samo proglašenje pobjednika natjecanja, 27. studenoga u Semeljcima, bit će prilagođeno ovoj zdravstvenoj situaciji i sigurno neće biti skupa kakav je bio proteklih godina. Svečanost će biti pripremljena praktički samo za one koji će biti izravno pozvani.

Tijekom dosadašnjih 15 godina, koliko se provodi ovo ocjenjivanje, gdje je naglasak bio na edukaciji proizvođača, postignuti su značajni pomaci u rastu kvalitete voćnih rakija i likera. Posebice je kod šljivovice postignuta visoka razina standardiziranosti kvalitete, ali ne zaostaju ni rakije viljamovke, loze ili likeri od višnje, oraha i dr.

Dario Kuštro
VIŠEGODIŠNJI NASADI VOĆA NA 35.000 HA
Višegodišnji nasadi voća u intenzivnoj proizvodnji u Hrvatskoj se, prema podatcima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, nalaze na oko 35.000 hektara. Od toga je oko pet tisuća hektara na području Osječko-baranjske županije. Najviše je oraha (1140 hektara) i lijeske (937 ha) te 802 hektara višnje, 658 ha jabuke i 542 ha šljive, od kojih upravo dio završava u proizvodnji rakija. Tome treba dodati i oko 20.000 hektara vinograda, koliko ih ima Hrvatska, od čega je više od 2200 hektara na području Osječko-baranjske županije, gdje osim vina nastaje i loza ili komovica.
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike